Ενώ οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk 51 ετών, και ο Mark Zuckerberg, 39 ετών, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, η πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο είναι πάνω από την ηλικία συνταξιοδότησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση ηλικία των 3.194 δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι τώρα 67 ετών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας δεδομένων Altrata.

Το 40% είναι άνω των 70 ετών και λιγότερο από το 10% είναι κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το μεγάλο χάσμα μεταξύ της αντίληψης και της πραγματικότητας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου.

Ενώ τα παιδιά θαύματα της τεχνολογίας και οι διασημότητες της μουσικής και του αθλητισμού μπορεί να τραβήξουν τη μεγαλύτερη προσοχή, οι δισεκατομμυριούχοι είναι σε μεγάλο βαθμό ηλικιωμένοι επιχειρηματίες, όπως ο Warren Buffett, 92 και ο Bernard Arnault, 74, που πέρασαν μια ζωή, ή ακόμα και γενιές, φτάνοντας στο κλαμπ των -τουλάχιστον- δέκα ψηφίων στην περιουσία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, η μέσα ηλικία των δισεκατομμυριούχων του κόσμου έχει αυξηθεί ελαφρώς τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Πολλοί από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους έχουν δημιουργήσει τον πλούτο τους μέσω της τεχνολογίας, η οποία υπήρξε μια βιομηχανία γρήγορης δημιουργίας πλούτου και τραβάει πολύ την προσοχή των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε η Maya Imberg, ανώτερη διευθύντρια στην Altrata.

«Αλλά ο περισσότερος πλούτος χρειάζεται πολύ χρόνο για να συσσωρευτεί εκτός και αν κληρονομηθεί. Χρειάζεται η συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής τους ζωής για να δημιουργήσουν αυτό το ποσό πλούτου,» πρόσθεσε.

Οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες των δισεκατομμυριούχων έχουν επίσης διαφορετικές πηγές πλούτου.

Για τους δισεκατομμυριούχους κάτω των 50 ετών, η τεχνολογία και ο τραπεζικός/χρηματοοικονομικός τομέας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας πλούτου τους, με το 21% να κάνει την περιουσία του στον τραπεζικό/χρηματοοικονομικό τομέα και το 20% στην τεχνολογία.

Οι δισεκατομμυριούχοι μεταξύ 50 και 70 ετών κέρδισαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στον τραπεζικό/χρηματοοικονομικό τομέα (24%) και στους βιομηχανικούς ομίλους (8,3%), ενώ εκείνοι άνω των 70 έκαναν τα δισεκατομμύρια τους από χρηματοδότηση (18%), ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων (11%) και ακίνητα (8,3%).

Συνολικά, ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων του κόσμου μειώθηκε κατά 3,5% το 2022, σε σύνολο 3.194, σύμφωνα με την Altrata.

Ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί ή ακόμη αυξηθεί ελαφρώς φέτος με τον ανερχόμενο τεχνολογικό τομέα, η πτώση το 2022 σηματοδότησε την πρώτη διολίσθηση από το 2018, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία μεταδίδει το CNBC.

Η Βόρεια Αμερική σημείωσε πτώση 2,3%, σε 1.011 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Ασία 7,1% και η Ευρώπη 2,2%. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο μακράν, με 955, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου. Η Κίνα είχε 357 δισεκατομμυριούχους μέχρι το τέλος του 2022.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό μερίδιο των υπέρ πλουσίων, στο 12,5%, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, ως ομάδα είναι νεότερες από τους άντρες ομολόγους τους, με το 18% των δισεκατομμυριούχων να είναι κάτω των 50 ετών.

Η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι η κορυφαία πόλη για τους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, με 136, σύμφωνα με την έκθεση. Το Χονγκ Κονγκ κατετάγη δεύτερο, με 112, ακολουθούμενο από το Σαν Φρανσίσκο (84), τη Μόσχα (76) και το Λονδίνο (75).

Ενώ τέσσερις από τις 15 πόλεις των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων βρίσκονται στις ΗΠΑ, η Imberg είπε ότι ο παγκόσμιος πλούτος εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλες χώρες.

«Αν κοιτούσατε τη λίστα της πόλης πριν από 10 χρόνια, τα πράγματα φαινόντουσαν διαφορετικά», είπε. «Τώρα, υπάρχουν αρκετές κινεζικές πόλεις και πόλεις εκτός των ΗΠΑ στη λίστα».

Διαβάστε περισσότερα