Μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ κατοίκων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας διαπίστωσε ξανά ότι μια καθόλου αμελητέα μειονότητα έχει ακροδεξιές πολιτικές απόψεις, που πιθανόν να πυροδοτούν την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι αυξάνεται η υποστήριξη προς το AfD, ειδικά στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, έχουν επαναφέρει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη Γερμανία.

Η αυξανόμενη δύναμη του AfD στη χώρα έχει σημάνει συναγερμό ανάμεσα σε πολλούς πολίτες που θεωρούν το κόμμα εξτρεμιστικό, αντιδημοκρατικό και ξενοφοβικό.

Το ποσοστό εκείνων που ταυτίζονται με ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές και σωβινιστικές θέσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό κατά τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Else Frenkel Brunswik του πανεπιστημίου της Λειψίας.

Το AfD έχει με επιτυχία προσελκύσει τους περισσότερους ακροδεξιούς ψηφοφόρους στην περιοχή, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Αλλά η τελευταία έρευνα δείχνει ότι πολλοί από εκείνους που δεν ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα μοιράζονται και αυτοί τις ίδιες απόψεις παρέχοντας μια επιπρόσθετη-δυνητικά- βάση στήριξης για το κόμμα.

Οι συγγραφείς της διαπίστωσαν ότι 7,1% από τους 3.546 ερωτηθέντες αποκάλυψαν μια “εξτρεμιστική ακροδεξιά άποψη για τον κόσμο”.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά τι μικρότερο σε σχέση με παρεμφερείς έρευνες που διεξήχθησαν από το 2002 ως το 2010 (που διαπίστωσαν ότι 8% έχουν τέτοιες απόψεις) ή από το 2012 ως το 2020 (που διαπίστωσε ότι 9,7% έχουν τέτοιες απόψεις).

Μολαταύτα, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα συμπεράσματά τους δείχνουν “ένα πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο συνιστά πρόκληση για την Δημοκρατία και το οποίο δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί”.

Η έρευνα διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι 41,3% υποστηρίζουν πλήρως την δήλωση: “Οι ξένοι έρχονται εδώ για να επωφεληθούν από το κράτος πρόνοιάς μας”. Ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία “έχει κατακλυστεί από τους πολλούς ξένους σε επικίνδυνο βαθμό” έχει την πλήρη στήριξη ενός 36,6%.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι 26,3% των ερωτηθέντων συμφωνεί πλήρως με την δήλωση ότι η Γερμανία έχει ανάγκη σήμερα από “ένα ισχυρό κόμμα που αντιπροσωπεύει την εθνική κοινότητα ως σύνολο”.

Άλλοι ερωτηθέντες στήριξαν μερικώς τις δηλώσεις και “ενέκριναν τώρα τελευταία” ακροδεξιές θέσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

Πολλοί εξέφρασαν υποστήριξη θεωρητικά προς την ιδέα της Δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης, αλλά εξέφρασαν απογοήτευση με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Γερμανία στην καθημερινή ζωή.

Στις περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν την Κυριακή στην ανατολική πόλη Ζόνενμπεργκ, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, το ακροδεξιό AfD κέρδισε για πρώτη φορά εκλογές προκαλώντας ανησυχία καθώς πολλοί Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι ως προς τον ακροδεξιό εξτρεμισμό δεδομένου του μαύρου ναζιστικού παρελθόντος της χώρας.