Να «μειώσει» την ψαλίδα που υπάρχει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της χώρας μας με εκείνην των κύριων ανταγωνιστών της, όπως η Ολλανδία, επιχειρεί η κυβέρνηση με την ανακοίνωση κονδυλίων ύψους 600 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε αυτόν τον κλάδο.
Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της 88ης ΔΕΘ με τον ίδιο να σημειώνει πως «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας» προσθέτοντας «έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι το εφαλτήριο για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Η συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τραπεζικού τομέα αποτελούν το πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών μας» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας υποστηρίζοντας «στόχος μας, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και της αειφόρου παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος
Την ίδια στιγμή στην Ολλανδία, οι εκτάσεις φτάνουν τα 120.000 στρέμματα, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να καλύψει αυτό το κενό.
Εάν πάλι στην εξίσωση μπει και η Τουρκία, εκεί η «ψαλίδα» ανοίγει ακόμη περισσότερο καθώς στη γειτονική χώρα υπάρχουν 800.000 στρέμματα θερμοκηπίων.
Η χρηματοδότηση
Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 50% θα προέρχονται από κεφάλαια της ΚΑΠ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό ενώ το υπόλοιπο 15% θα κληθεί να το καταβάλει ο ενδιαφερόμενος μέσω ιδίων κεφαλαίων.
Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και τα συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).
Οι στόχοι
Μέσω της δημιουργίας περισσότερων εκτάσεων θερμοκηπιακής καλλιέργειας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στην «αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής γης και του κλίματος της πατρίδας μας, για να ταυτίσουμε, παγκοσμίως, τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξίας» επισήμανε ο κ. Τσιάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που οργανώθηκε στη Λάρισα την περασμένη Τετάρτη, στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας ανά μονάδα επιφάνειας έως και 10 φορές.
Παράλληλα θα απαιτούνται λιγότερες ποσότητες νερού, κάτι απαραίτητο σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Θεσσαλία, μέρη όπου τα τελευταία χρόνια η λειψυδρία έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της.
Ωστόσο, εκτός από το κέρδος σε στρέμματα, οι παραγωγοί θα μπορούν να εξοικονομήσουν και ηλεκτρικό ρεύμα, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας τα κέρδη τους.
Διαβάστε ακόμη:
- Αλόνσο: Άνοιξε OnlyFans η Παραγουανή κολυμβήτρια που αποβλήθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου που παρενοχλούσε σεξουαλικά 17χρονη
- Μητσοτάκης: Τα κίνητρα για τις Στρατιωτικές Σχολές, η ανάταξη του ΕΣΥ και η Εθνική Ελλάδος στην εβδομαδιαία ανασκόπηση
- Ελλάδα: Πόσα χρήματα δαπανά το μέσο νοικοκυριό και για ποια είδη