Συμφωνούν με το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος οι μεγάλοι προμηθευτές, αλλά ανησυχούν για τις πιθανές («σίγουρες» τις θεωρούν οι ίδιοι) νέες αυξήσεις στο ρεύμα που θα προκύψει σε 10-12 ημέρες.

«Η νέα αυτή επιβάρυνση και οι αυξήσεις στο ρεύμα, θα προέρχεται  από τους λεγόμενους λογαριασμούς προσαυξήσεων, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη της αγοράς επόμενης ημέρας» μας λέει εκπρόσωπος μεγάλου καθετοποιημένου Ομίλου που είναι ταυτόχρονα παραγωγός, καταναλωτής αλλά και πωλητής ηλεκτρικού ρεύματος και συνεχίζει: «υπάρχει αναμονή αλλά και αναβρασμός σε μας αφού έχουμε φορτωθεί υπέρμετρα την ενεργειακή πανδημία. Σύντομα θα ζητήσουμε επίσημα από τη ΡΑΕ να παρέμβει με μέτρα για την εξομάλυνση της αγοράς».

Αλλά και στην ίδια της ΡΑΕ υπάρχει έντονος προβληματισμός αλλά και ουσιαστική απαισιοδοξία από τον ιλιγγιώδη καλπασμό των τιμών που πλήττει αλύπητα τα νοικοκυριά: «προβλέπω τον επόμενο ενάμιση μήνα   νέες αυξήσεις και μάλιστα γύρω στο 12-15%» μας λέει αναλυτής της ΡΑΕ και εξηγεί:  «ο Νοέμβριος βαδίζει ως τώρα με  221-223 ευρώ τη μεγαβατώρα, ο Οκτώβριος θυμίζω έκλεισε  στα 197-198 ευρώ. Αρα τα τιμολόγια λιανικής Δεκεμβρίου θα υπολογιστούν περίπου  στα 300 ευρώ έναντι 260-267 ευρώ το Νοέμβριο με αύξηση που κοντεύει το εξωφρενικό 15% μέσα σε ένα μήνα, μιλάμε για πλήρες αδιέξοδο δηλαδή!».

Αλλά και στο ίδιο το ΥΠΕΝ είναι ξεκάθαρος ο αναβρασμός παρόλο που επιδεικνύεται φαινομενική ηρεμία, απαραίτητη για τις δύσκολες στιγμές: «διαπιστώνουμε ξεκάθαρα ότι η επιδότηση 39 ευρώ το μήνα στα νοικοκυριά για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες δεν φτάνει. Ηδη εξανεμίστηκε και πρέπει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα αλλά οι αντοχές του Προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες» μας λέει κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Μαύρος Δεκέμβρης και αυξήσεις στο ρεύμα

Οι άνθρωποι κάνουν σχέδια και ο θεός γελάει

Στο ΥΠΟΙΚ ο προβληματισμός είναι ανάλογος: «ο υπουργός ο Χρ. Σταϊκούρας μίλησε καθαρά για επιπλέον στήριξη νοικοκυριών στο ενεργειακό κόστος, αφού η κυβέρνηση αναγκαστικά θα παρέμβει ακόμα περισσότερο φέτος.

Το ύψος της  νέας επιδότησης ούτε το γνωρίζουμε ούτε μπορούμε να το υπολογίσουμε ακριβώς αν δεν καθίσει η σκόνη από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις αφού ως γνωστόν, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει νέα μέτρα στήριξης μέσα στο 2021, ούτε νέο μεγάλο πακέτο στις αρχές του 2022» μας λέει συνεργάτης του υπουργού.

Σε ότι αφορά στο τρέχον πακέτο στήριξης, έχει φτάσει 620 εκατομμύρια ενώ είχε ξεκινήσει με μόλις 150.

Πρώτοι είχαμε γράψει πως θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια και τότε ορισμένοι είχαν βιαστεί να μιλήσουν για «υπερβολικές προβλέψεις» αλλά δικαιωθήκαμε.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις έμπειρου καθηγητή του ΕΜΠ, «τα κονδύλια αυτά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εφόσον η κρίση διαρκέσει ως τον Απρίλιο όπερ και το πιθανότερο, θα κυμανθούν τελικά από 900 εκατομμύρια έως 1,1  δις! Οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν σε περίπου ένα μήνα με κριτήριο την εκτέλεση  του προϋπολογισμού. Τα επιπλέον μέτρα στήριξης θα πρέπει να καλύπτονται από τη βελτιωμένη υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι από επιπλέον φορολογία».

Μεγάλη επιβάρυνση  για τους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές έρχεται και από τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, για το μήνα Οκτώβριο, όταν και η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς ήταν στα 204,403 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το κόστος των λογαριασμών ανήλθε στα 17,4 ευρώ όταν τον Σεπτέμβριο ήταν στα 9,901 ευρώ. Το κόστος του Οκτωβρίου για τους ίδιους  λογαριασμούς είναι το μεγαλύτερο για τη φετινή χρονιά και ανεβάζει το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς στα 221,219 ευρώ.

Αλλά και  η τιμή εκκαθάρισης του ενεργειακού χρηματιστηρίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα οπότε  τα κόστη για τους προμηθευτές και τους καταναλωτές επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από τους λογαριασμούς προσαυξήσεων.

Την τρέχουσα εβδομάδα η τιμή εκκαθάρισης του ενεργειακού χρηματιστηρίου βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ στα 247 ευρώ ανά Μεγαβατώρα με τη μέγιστη τιμή να φτάνει στα 310.

Αυξήσεις στο ρεύμα – Το ενεργειακό μέτωπο αναζητά εφεδρείες 

Εννοείται πως  και στην πηγή του προβλήματος που είναι η σχέση Μόσχας-Βερολίνου-Βρυξελλών η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: οι  τιμές στο ρεύμα έχουν πάλι εκτοξευτεί μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην αδειοδότηση του Ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 και τη ρευστή κατάσταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λευκορωσίας.

Το  Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) είναι ως γνωστόν μέχρι σήμερα ο «αιμοδότης» των επιδοτήσεων στο ρεύμα. Τα έσοδά του προέρχονται  αποκλειστικά από τις δημοπρασίες ρύπων, αφού το μαξιλάρι του προϋπολογισμού δεν έχει πειραχτεί ως τώρα, ούτε και υπάρχει τέτοια πρόθεση. «Ο κρατικός προϋπολογισμός με σουλούπωμα εκτέλεσης της τελευταίας στιγμής μπορέι να συνεισφέρει έως   300 εκατ ευρώ στο ΤΕΜ, αλλά όχι παραπάνω αλλά ο Δεκέμβριος θα είναι ο χειρότερος μήνας από το ξεκίνημα της ενεργειακής πανδημίας γι αυτό έχουμε και μία σχετική αμηχανία» μας λέει κορυφαίο σύμβουλος στο ΥΠΟΙΚ.

Αλλά και οι προμηθευτές-πάροχοι  ρεύματος αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις: «άλλες κοιτάζουν πως θα βγούν με μικρές ζημιές από την κρίση,  άλλες θέλουν να διατηρήσουν την πελατείας τους χωρίς απώλειες αλλά άπαντες  διαπιστώνουν ότι της σημερινής μέρας τα …καμώματα τα βλέπει η αυριανή μέρα και γελάει αφού όλα ανατρέπονται άρδην σε λίγες ώρες» μας λέει εμπορικός διευθυντής μεγάλου καθετοποιημένου Ομίλου ενέργειας τελειώνοντας μάλλον απαισιόδοξα τις προβλέψεις του: «ελπίζω να μην ξεπεράσουν οι τιμές χονδρικής τα σημερινά επίπεδα των  275 ευρώ μέχρι τέλος του μήνα ώστε να μην δούμε  τιμολόγια λιανικής Δεκεμβρίου  στα 340 ευρώ!» λέει μελαγχολικά.

Τι να προσθέσουμε εμείς; Από το στόμα σου και στου Βλαδίμηρου (του Πούτιν φυσικά και όχι του άλλου Βλαδίμηρου πριν από ένα αιώνα) το αυτί;