Από την Deutsche Bank, προέρχονται ειδήσεις, καθόλου ευχάριστες, δυστυχώς, για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις επιχειρήσεις της, αλλά και τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Στην ετήσια έκθεση – μελέτη της τράπεζας, καταγράφονται δυσοίωνες εξελίξεις, οι οποίες βασίζονται στα στοιχεία αθέτησης πληρωμών.

Το ποσοστό αθέτησης σε αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 100%, από 1,1% σε 2,1%, ενώ το ποσοστό αθέτησης δανείων των ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε από 1,4% σε 3,1%.

Σύμφωνα δε με τη Fitch, το μέσο ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά χρεοκοπίας στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν από 1,7% σε 2,7%.

«Τα χειρότερα όμως έπονται» Όπως αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank, «επίκειται κύμα χρεοκοπίας».

Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, εκτιμούν ότι το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 9% (!) και το ποσοστό αθέτησης δανείων θα φτάσει το 11,3% (!).

Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επίσης, αλλά λιγότερο απότομα, στο 5,8% (!). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, οι αιτίες είναι ολοφάνερες.

Η πιο αυστηρή πολιτική της Fed και της ΕΚΤ εδώ και 15 χρόνια, έρχεται σε περιβάλλον αυξημένης εταιρικής μόχλευσης, που βασίζεται σε εκτεταμένα περιθώρια κέρδους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά δανείων με μόχλευση, καθώς οι εξαγορές με μόχλευση εκτινάχθηκαν σε συνθήκες μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, φτάνοντας στον κλάδο private equity στα 5 τρις δολάρια.

Τώρα ουσιαστικά οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις βιώνουν την ακριβώς αντίστροφη πορεία, αφού η εκτίναξη των επιτοκίων κατέστησε πανάκριβο το κόστος του χρήματος και ασύμφορη την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, παραγωγικών ή και υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα