O φόβος της ενεργειακής ανεπάρκειας σε συνδυασμό με πιθανή βαρυχειμωνιά πλανάται πάνω από την Ευρώπη και φυσικά επηρεάζει την Ελλάδα.

Η σχεδόν σίγουρη ανατροπή στην ισορροπία προσφοράς – ζήτησης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και φυσικά οι «ασύλληπτες» τιμές που θα ακολουθήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται στην αλυσίδα ανατιμήσεων και βιοτικού επιπέδου, έχει τρομάξει τις κυβερνήσεις της ΕΕ που αναζητούν εναγωνίως λύσεις χωρίς ακόμη να έχουν συνέλθει από τους 18 μήνες σκληρής κρίσης λόγω της πανδημίας.

«Οι τιμές ρεκόρ στα καύσιμα σημαίνει  ότι η έλλειψη εφοδιασμού θα επιδεινωθεί μόλις αρχίσει η βαθιά χειμερινή περίοδος καθώς μάλιστα η ζήτηση παίρνει την ανιούσα με ταχείς ρυθμούς μετά την πανδημία» σημειώνουν οι αναλυτές του Bloomberg.

Την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την αντιμετώπιση της «τέλειας καταιγίδας» θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας της συνάντησης που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

«Ισως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας ενεργειακής ανισορροπίας και αναστάτωσης ενδεχομένως  μεγάλης χρονικής διαρκείας» δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής για την παγκόσμια έρευνα πρώτων υλών  της Goldman Sachs, σε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV, σημειώνοντας επίσης πως «λόγω καταπολέμησης  της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανακατανομών περιορισμού της εισοδηματικής ανισότητας από την πανδημία, υπάρχει ταχεία δυναμική ανόδου της ζήτησης για εμπορεύματα οπότε η προσφορά που παραμένει σταθερή επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ».

 

Η Ευρώπη έχει το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο, αλλά η πολιτική βούληση των κρατών μελών της ΕΕ δοκιμάζεται  από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Καθώς οι χώρες παίρνουν μέτρα για να μειώσουν το πλήγμα στους καταναλωτές, τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προειδοποιούν  ότι «τα σωστά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου ενδέχεται να μην αντέξουν σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών  τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και να αναβληθούν για το εγγύς μέλλον».

Ηδη η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent, (του παγκόσμιου σημείου αναφοράς στις τιμές), αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018 και οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Η υψηλή «πτήση» των τιμών οφείλεται κυρίως στην έλλειψη φυσικού αερίου, με τα αποθέματα να είναι τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, για αυτήν τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

«Αν  έχουμε πολύ κρύο χειμώνα, τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης στα τέλη Μαρτίου θα είναι 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή μόλις 3,8% της πλήρους χωρητικότητας» μας λέει Έλληνας τεχνοκράτης της Κομισιόν και παρατηρεί: «οι ροές του ρωσικού αερίου προς την ΕΕ μειώθηκαν  περισσότερο από το μισό το τελευταίο διάστημα. Ενώ η Gazprom επικεντρώνεται στην επαναπλήρωση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρωσία, υποστηρίζει  ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις εξαγωγών-εφοδιασμού της. Η μεγάλη μείωση  του εφοδιασμού  μέσω της σύνδεσης Σιβηρίας (χερσόνησος Yamal)-Eυρώπης ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι  προσωρινή αλλιώς η κατάσταση θα γίνει απελπιστική» ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού συμπληρώνει: «η αποκλιμάκωση των τιμών και η πολυπόθητη ηρεμία στις αγορές περνάει από τη …Μόσχα. Εάν η Ρωσία δεν διαθέσει μεγαλύτερες  ποσότητες φυσικού αερίου, η τιμή του καυσίμου δεν πρόκειται να πέσει. Και όσο αυτό δεν συμβαίνει, τόσο αυξάνονται τα τεράστια προβλήματα  για τις κυβερνήσεις».