Επιστροφή για τους θιάσους στην Αθήνα μετά τις περιοδείες του καλοκαιριού με πολλούς από αυτούς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Ηρώδειο.

Παραστάσεις που πήγαν Επίδαυρο αλλά και σε αρχαία θέατρα σε όλη τη χώρα θα φιλοξενηθούν στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φθινοπωρινού προγράμματος.

Τον κύκλο των παραστάσεων άνοιξε ο «Ηρακλής μαινόμενος» και ακολουθούν μεταξύ άλλων η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου, «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Κουλάμπιν αλλά και οι «8 γυναίκες».

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στο Ηρώδειο

«Ορέστεια»

Μετά τη θριαμβευτική της πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου,
η Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου παρουσιάζεται στο Ηρώδειο 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Η εμβληματική τριλογία του Αισχύλου, στην πρώτη συνεργασία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου με το Εθνικό Θέατρο, πέρασε πλέον στην ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού θεάτρου.

Παίζουν: Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Τάσος Δήμας (Φύλακας/Κορυφαίος/Προπομπός), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Πυλάδης), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Κώστας Κοντογεωργόπουλος (Ορέστης), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Άννα Μαρκά Μπονισέλ (Προφήτις), Νίκος Ντάσης (Απόλλων), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης), Νιόβη Χαραλάμπους (Ηλέκτρα), Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα/Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας)

Tο 458 π.Χ., σε μια εποχή βίαιων κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών, o Αισχύλος παρουσιάζει στη γιορτή των Διονυσίων την Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και το τελευταίο σωζόμενο έργο του, που συνέταξε δύο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του, αντανακλώντας πολλές από τις ραγδαίες μεταβολές της εποχής του.

Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι το τραγικό βραχυκύκλωμα του Ορέστη που διαχέεται σε όλα τα πρόσωπα του δράματος και στον χορό μέσα από διαδοχικά στάδια: από την αποσταθεροποίηση στο αδιέξοδο, στην τρέλα. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται η Αθηνά στο τρίτο μέρος της τριλογίας, για να θεσμοθετήσει τη δημοκρατία με τη βία, μέσω μιας αμφιλεγόμενης σύναψης ειρήνης.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Τιμοφέι Κουλιάμπιν, η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές, έρχεται στις 09 & 10 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης συγκίνησε το κοινό στέλνοντας ένα επίκαιρο αντιπολεμικό μήνυμα. Η σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Κουλιάμπιν, γεμάτη σασπένς, συναίσθημα, χιούμορ και δυναμισμό δημιούργησε μια ατμόσφαιρα επιβλητική, ενώ οι ερμηνείες των εκλεκτών ηθοποιών μάγεψαν τους θεατές.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) Ανθή Ευστρατιάδου Ιφιγένεια, Μαρία Ναυπλιώτου Κλυταιμνήστρα, Νικόλας Παπαγιάννης Μενέλαος, Δημήτρης Παπανικολάου Πρεσβύτης, Θάνος Τοκάκης Αχιλλέας, Νίκος Ψαρράς Αγαμέμνων. Χορός Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Μπούτσικος, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ

Μια τυραννική χώρα επιτίθεται εναντίον μιας χώρας που ζητά την ανεξαρτησία της. Για να ξεκινήσει ο πόλεμος χρειάζεται μια αδιανόητη θυσία: ένας πατέρας πρέπει να δολοφονήσει την κόρη του. Οικογενειακή προδοσία και αμείλικτη εξουσία περιπλέκονται στη σκηνή κάτω από ένα σύγχρονο πλαίσιο που θυμίζει πολύ την πραγματικότητα που ζούμε.

«8 γυναίκες»

Η δροσερή κωμωδία του καλοκαιριού, μετά από μια sold out περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, καταφτάνει στις 11 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο με ένα γυναικείο all-star cast που …σκοτώνει..

Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου, Μαρίζα Τσάρη αφού καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από το κοινό όλης της χώρας, χάρη στις άφθονες δόσεις γέλιου, μυστηρίου και ανατροπών που προσέφεραν απλόχερα, έρχονται στο Ηρώδειο να οργανώνουν το τέλειο έγκλημα, για τελευταία φορά! Εσύ μπορείς να βρεις τη δολοφόνο;

Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά μέσα στο πολύχρωμο Αλμοδοβαρικό σύμπαν που στήνει ο Χρήστος Σουγάρης, με ζωντανό βίντεο επί σκηνής το οποίο καταργεί εντυπωσιακά τα όρια μεταξύ θεάτρου και σινεμά, παρουσιάζεται σε μια πλούσια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών.

Ικέτιδες

Οι Ικέτιδες είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος- τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ- προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία.

Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».

Η Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου, συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο μιας παράστασης που σηματοδοτείται από την επιστροφή της Λυδίας Κονιόρδου.

Στην παράσταση του Ηρωδείου η Μαρίνα Σάττι εμφανίζεται ως σολίστ, μαζί με τις χορωδούς από το δικό της γυναικείο χορωδιακό σχήμα CHÓRES, που παίρνουν μέρος στον εντυπωσιακό πενηνταμελή Χορό.

«Δον Κιχώτης»

Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη και παρουσιάζεται 23 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Σκηνοθετεί ο Γιάννης Μπέζος και αναφέρει για το έργο «Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι’ αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά! Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν».

Δον Κιχώτης ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Σάντσο ο Θανάσης Τσαλταμπάσης,
Δουλτσινέα η Νάντια Κοντογεώργη, Μαριτόρνα η Παρθένα Χοροζίδου

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής»

Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. Μετά από τον «Δον Ζουάν» το 2009 στο Εθνικό Θέατρο και τον «Ταρτούφο» το 2016, συνεχίζουν τη μελέτη τους πάνω στον κορυφαίο Γάλλο δραματουργό, ο οποίος, μέσα πάντα από το πρίσμα της κωμωδίας φώτισε τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, κατανόησε την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και δημιούργησε χαρακτήρες με οικουμενική εμβέλεια και έργα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Με τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» ο Μολιέρος βάζει στο στόχαστρό τη τους τσαρλατάνους και τους κομπογιαννίτες που λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Παναγιώτης Γαβρέλας, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης

 

Aμλετ 30 Σεπτεμβρίου

Ο ΑΜΛΕΤ που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης με τον Αναστάση Ροϊλό στον πρωταγωνιστικό ρόλο ρίχνει αυλαία στις 30 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Με όχημα την μεγαλειώδη ποιητική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, και ένα εκλεκτό θίασο ηθοποιών, η παράσταση ακολουθεί το «γκρέμισμα» ενός κόσμου, ανίκανου να υπακούσει σε κανόνες και ηθική. Ένας κόσμος σκοτεινός, αδίστακτος, όπου η φιλία αλλά και οι σχέσεις αίματος δεν σημαίνουν τίποτε. Ο Άμλετ γνωρίζει εξαρχής ότι αυτός ο κόσμος είναι σάπιος και πρέπει να καταστραφεί: καμιά χρήση του κόσμου δεν είναι καλή. Να βουλιάξει!

Τους ρόλους ερμηνεύουν: ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΪΛΟΣ | ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ| ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ | ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΟΒΡΗΣ | ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ | ΤΖΕΝΗ ΚΑΖΑΚΟΥ/ ΑΡΗΣ ΝΙΝΙΚΑΣ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε ακόμη: