Η πλέον προβεβλημένη έρευνα του Κογκρέσου μετά το σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών, ώστε να επιτεθεί στο Καπιτώλιο.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση οκτώ κεφαλαίων και 845 σελίδων της επιτροπής έρευνας του Κογκρέσου για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, παρέχει έναν οδικό χάρτη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ και άλλων. Γραμμένο σε αφηγηματική μορφή, το έγγραφο αναλύει την ιστορία, την οποία εξέθεσε η επιτροπή στις ακροάσεις, νωρίτερα εφέτος.

Η επιτροπή ψήφισε τη Δευτέρα να παραπέμψει τα ευρήματα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πιθανή άσκηση δίωξης. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τέσσερις πιθανές ομοσπονδιακές κατηγορίες κατά του Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι προσέφερε βοήθεια και ενθάρρυνση σε πρόσωπα που μετείχαν σε εξέγερση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει ξεχωριστή έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που άφησε πίσω της, πέντε νεκρούς.

«Καθώς θα διαβάζετε αυτήν την έκθεση, παρακαλούμε να εξετάσετε αυτό. Ο Αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, μαζί με πολλούς από τους διορισμένους αξιωματούχους που περιέβαλαν τον Ντόναλντ Τραμπ, εργάσθηκαν για να αποτρέψουν πολλά από τα χειρότερα τμήματα του σχεδίου του Τραμπ, που είχε στόχο να ανατραπούν οι εκλογές», τόνισε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, στον πρόλογο της έκθεσης.

«Αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο. Είναι παρήγορο να υποθέτουμε ότι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας μας θα αντιστέκονται πάντα σε αυτούς που προσπαθούν να ανατρέψουν το Σύνταγμά μας, εκ των ένδον. Όμως, τα θεσμικά μας όργανα είναι ισχυρά μόνον όταν αυτοί που κατέχουν αξίωμα είναι πιστοί στο Σύνταγμα», προσέθεσε.

Τα στοιχεία της έκθεσης

Η έκθεση εκκινεί με τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τα στοιχεία που συνέλεξε η επιτροπή, ότι ο Τραμπ σκόπευε να ανακηρύξει τη νίκη του, το βράδυ των εκλογών, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, ενώ, τεκμηρίωσε ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενη λεπτομερώς δικαστικές υποθέσεις, προσφυγές σε νομοθέτες πολιτειών να απορρίψουν καταμετρήσεις ψήφων και εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό να παρέμβουν και να δηλώσουν, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

Όπως και η σειρά ακροάσεων της επιτροπής, η έκθεση κατέληξε ότι για 187 λεπτά, ο Τραμπ καθόταν σε τραπεζαρία του Λευκού Οίκου την 6η Ιανουαρίου 2021, παρακολουθώντας, καθώς όχλος έσπαγε παράθυρα και κατέστρεφε το Καπιτώλιο, αγνοώντας την οικογένειά του, το προσωπικό και άλλους Ρεπουμπλικανούς, που όλοι τον παρότρυναν να επέμβει.

«Η χώρα μας έχει φθάσει πολύ μακριά για να επιτρέψει σε έναν ηττημένο Πρόεδρο να μετατραπεί σε έναν επιτυχημένο τύραννο, ανατρέποντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, υποδαυλίζοντας τη βία και όπως το είδα, ανοίγοντας την πόρτα σε αυτούς στη χώρα μας των οποίων το μίσος και η μισαλλοδοξία απειλούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς», σημείωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον, στον πρόλογο της έκθεσης.

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων την 3η Ιανουαρίου, έχουν αναφέρει ότι δε σχεδιάζουν να συνεχισθεί η δουλειά της επιτροπής που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Μάλιστα, ο ηγέτης της σημερινής μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, που είναι το φαβορί για να αναλάβει την προεδρία του Σώματος το ερχόμενο έτος, ισχυρίσθηκε ότι οι Ρεπουμπλικανοί ίσως διεξαγάγουν έρευνα για τις εργασίες της ίδιας της επιτροπής διερεύνησης των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Αυτό το σχόλιο οδήγησε την επιτροπή έρευνας να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να δημοσιοποιήσει την έκθεση και ενδεχομένως, εκατομμύρια σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: