Το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δεν αποτυπώνεται στις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιστρέφει στην προσφιλή τακτική των προκλήσεων και των παράλογων απαιτήσεων.

Ο Ερντογάν έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Ειδικότερα, σύμφρωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Τούρκος πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι το ζήτημα των νησιών συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ όπως είπε ο υπουργός του των Εξωτερικών «μιλάει και θα μιλήσει γι’ αυτά».

Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το θέμα «δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς».

Διπλωματικές πηγές: Δεν τέθηκαν θέματα κυριαρχίας, ούτε θα μπορούσαν να τεθούν

«Ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

«Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».

Μπαράζ προκλήσεων

Οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς προηγήθηκε το τουρκικό μπλόκο στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και η επίσκεψη Ερτογάν στα Κατεχόμενα.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» το συντομότερο δυνατόν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έφερε το 1974 την ειρήνη στην Κύπρο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» το συντομότερο δυνατόν, καθώς -όπως είπε- υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές: Δυσάρεστη εξέλιξη η άρνηση της Τουρκίας για τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σχολίασαν την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μην παραχωρήσει άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελέσει τη Θεία Λειτουργία κατά την εορτή του Δεκαπενταύγουστου στη Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Συγκεκριμένα, πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι «η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος».

Και προσθέτουν: «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους»

Διαβάστε περισσότερα