Το φάντασμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers που προκάλεσε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών, στη σκιά του σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται ένας ευρωπαϊκός τραπεζικός κολοσσός, η ελβετική Credit Suisse, η οποία κλονίζεται εδώ και μήνες από μία σειρά σκανδάλων και οικονομικών αδυναμιών, με την κρίση να κορυφώνεται, στη σκιά του σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η τραπεζική κρίση που σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ προκαλεί «πονοκέφαλο» στις κεντρικές τράπεζες, με τους traders να εκτιμούν ότι ΕΚΤ και Fed θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τη νομισματική τους πολιτική, φρενάροντας τις αυξήσεις επιτοκίων, παρά το πρόβλημα με τον υψηλό δομικό πληθωρισμό. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που επιρρίπτουν ευθύνες στις κεντρικές τράπεζες για το τραπεζικό κραχ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της Credit Suisse ότι η κεφαλαιακή της θέση είναι ισχυρή και δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων στη μετοχή, η οποία έφτασε να υποχωρεί έως και 30%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner, έσπευσε να υπερασπιστεί τη βάση ρευστότητας της τράπεζας, λέγοντας ότι είναι “πολύ, πολύ ισχυρή”, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο συνέντευξή του στο CAN.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζες καθησύχαζε τους επενδυτές και απέρριπτε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ωστόσο οι Σαουδάραβες ανέτρεψαν τα δεδομένα.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη, η ανακοίνωση της Credit Suisse, ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για το 2022 και το 2021.

Στην ετήσια έκθεση της Τρίτης, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει “ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης” για τα έτη 2021 και 2022.

Τα ζητήματα αυτά αφορούσαν την “αποτυχία σχεδιασμού και διατήρησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση του κινδύνου ουσιωδών ανακριβειών” και διάφορες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο και την επικοινωνία.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της για τα εν λόγω έτη παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν καθαρή ζημία 7,3 δισ. λβετικών φράγκων (8 δισ. δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Παγκόσμιο πρόβλημα η Credit Suisse

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί διεθνώς, είναι η προειδοποίηση των αναλυτών της Capital Economics, ότι η Credit Suisse αποτελεί πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που βρέθηκαν στη γραμμή πυρός την περασμένη εβδομάδα.

Ομολογουμένως, τα προβλήματά της ήταν γνωστά και έτσι δεν αποτελούν  σοκ ούτε για τους επενδυτές ούτε για τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, η Credit Suisse έχει πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό από την SVB (530 δισ. ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2022) και είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένη παγκοσμίως, με πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ. Η Credit Suisse δεν είναι μόνο ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Η Credit Suisse θεωρούνταν ευρέως ως ο πιο αδύναμος κρίκος μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης, αλλά δεν είναι η μόνη τράπεζα με χαμηλή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρόκειται για την αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ή απλώς για (άλλη μία) μεμονωμένη περίπτωση.

Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse – Τα CDS στις 1.200 μονάδες

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί έως και 30%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα CDS (κόστος ασφάλισης των ομολόγων) εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα που αποτυπώνουν τις σοβαρές ανησυχίες κατάρρευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών στο εγγύς μέλλον πλησιάζει ένα σπάνιο επίπεδο που συνήθως σηματοδοτεί σοβαρές επενδυτικές ανησυχίες.

Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή στην πηγή τιμολόγησης CMAQ διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη.  Οι επενδυτές έβλεπαν τιμές έως και 1.200 μονάδες βάσης για τα μονοετή senior credit-default swaps το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Τα spreads άνω των 1.000 μονάδων βάσης στα μονοετή senior τραπεζικά CDS είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Sell off στο ΧΑ -4% – «Ξεπούλημα» στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Το χρηματιστήριο Αθηνών και οι ελληνικές τράπεζες δέχονται βαρύ πλήγμα από το τραπεζικό κραχ στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 4,27% στις 1.028 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 136,84 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 10%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DΑΧ υποχωρεί 3%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 4%. Πτώση καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street, με το Dow Jones να υποχωρεί 1,5% και τον δείκτη – βαρόμετρο S&P 500 στο -1,5%.

Το sell off της Credit Suisse παρέσυρε τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με πολλές μετοχές σε Ιταλία και Γαλλία να προχωρούν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, μεταξύ των οποίων η Societe Generale και οι ιταλικές Monte dei Paschi και UniCredit.

Οι αμερικανικές τράπεζες υποχωρούν 5%, καθώς το περιβάλλον είναι ήδη επιβαρυμένο από το σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Πτώση 7% καταγράφει η περιφερειακή τράπεζα First Republic Bank, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την κατάρρευση της SVB.

Διαβάστε περισσότερα