Σύμφωνα με νέα έρευνα ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει ερωτήσεις ή ακόμη και να τις απαντήσει, την ώρα που ονειρεύεται, σύμφωνα με νέα έρευνα. Για τα όνειρα έχουν γίνει πολλές μελέτες και οι ειδικοί ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα βλέπουμε, πώς δημιουργούνται τα σενάριά τους όπως και αν το να ονειρεύεται κάποιος ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όμως, ακόμη και από τα όνειρα που θυμόμαστε λείπουν πολλές λεπτομέρειες.

Eιδικοί από το Northwestern University αποφάσισαν να μιλήσουν σε ανθρώπους την ώρα που ονειρεύονταν, προκειμένου να μάθουν περισσότερα. Οι επιστήμονες μίλησαν σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια που ονειρεύονταν. Στα διαυγή ή συνειδητά όνειρα άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται και συχνά λένε ότι μπορούν σε κάποιο βαθμό να κατευθύνουν την πορεία του ονείρου.

Σε ξεχωριστά πειράματα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, επιστήμονες μελέτησαν 36 ανθρώπους με ποικίλες εμπειρίες διαυγών ονείρων, δημιουργώντας μια αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους και κάνοντας τους ερωτήσεις.

«Κάναμε ερωτήσεις στα άτομα εν μέσω διαυγών ονείρων και μπορούσαν να απαντήσουν με κινήσεις των ματιών ή συσπάσεις μυών», δήλωσε στο CNN η Κάρεν Κόνκολι, νευροεπιστήμονας στο Northwestern και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ονειρεύονταν μπορούσαν να ακολουθήσουν οδηγίες για να κάνουν απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, να απαντήσουν ερωτήσεις με «ναι» ή «όχι» και να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα σε οπτικά, ακουστικά και της αφής αισθητηριακά ερεθίσματα.

«Αυτό δείχνει ότι είναι δυνατόν να αντιληφθούμε σωστά τα εξωτερικά ερεθίσματα και να εκτελέσουμε τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για να απαντήσουμε, όλα αυτά ενώ συνεχίζουμε να κοιμόμαστε», επεσήμανε η Κόνκολι.

Οι επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις για αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στους ερευνητές και τους ασθενείς όλων των κατηγοριών που συμμετείχαν στην έρευνα, που περιλάμβαναν έμπειρους στα διαυγή όνειρα, υγιείς ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν να βλέπουν διαυγή όνειρα με ελάχιστη εμπειρία και ασθενείς με ναρκοληψία.

«Η μελέτη μας έδειξε συγκεκριμένα αποτελέσματα διαφόρων παραδειγμάτων από τις 29 φορές στις οποίες πήραμε σωστή απάντηση σε μία ερώτηση. Υπήρξαν επίσης πολλές περιπτώσεις στις οποίες δεν ήταν επιτυχείς οι προσπάθειες για επικοινωνία. Από τις 158 προσπάθειες για αμφίδρομη επικοινωνία κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, στο 18,4% υπήρξαν σωστές απαντήσεις»,δήλωσε ο Κεν Πάλερ, επικεφαλής του προγράμματος γνωστικής νευροεπιστήμης στο Northwestern.

«Χρειαζόμασταν μόνο ευρήματα από μερικούς ανθρώπους για να δείξουμε πειστικά ότι είναι εφικτή η αμφίδρομη επικοινωνία, που ήταν το πρωταρχικό συμπέρασμά μας. Δείξαμε ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άτομα με ελάχιστη προηγούμενη εμπειρία στα διαυγή όνειρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή μπορούσαν να κατανοήσουν σωστά ερωτήσεις, να συγκρατήσουν πληροφορίες στη λειτουργική μνήμη και να χειριστούν πληροφορίες όπως και να εκφράσουν κατανοητά τις απαντήσεις, υπογράμμισε ο Πάλερ.