Η απάντηση στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η διόρθωση που κατέγραψαν οι αγορές στο τέλος του 2023 δόθηκε από τις ίδιες: Αν και οι συνθήκες γεωπολιτικά διεθνώς όσο και εγχώρια απέχουν πολύ στο να χαρακτηριστούν ως καλές, οι αγορές είναι διατεθειμένες να αναλάβουν τους σχετικούς κινδύνους και να αξιοποιήσουν τις προκλήσεις.

Τέτοιες προκλήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε τις περίεργες διεθνείς πολιτικές ισορροπίες, ούτε καν το οικονομικό ρίσκο που είναι στενά συνδεδεμένο με το ζήτημα των επιτοκίων και τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Είναι αλήθεια ότι οι αναλυτές δεν ανέμεναν τέτοιες αντιστάσεις, σε τόσο δύσκολες καταστάσεις, ούτε περίμεναν ότι οι δείκτες μέσω φυσικά των αναγκαίων διορθώσεων θα συνέχιζαν να κινούνται ανοδικά διαψεύδοντας τις κάθε λογής Κασσάνδρες.

Όμως το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι μάλλον εύκολο να απαντηθεί: Σε μια περίοδο που οι εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές τουλάχιστον εκείνες οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικές αποδόσεις είναι σχετικά περιορισμένες, τα χρηματιστήρια αποτελούν ίσως την μοναδική λύση που μπορούν να συνδυάσουν το ρίσκο με την προσδοκία αυξημένων κερδών.

Αν κανείς ανατρέξει στα δεδομένα των χρηματιστηρίων διεθνώς , θα διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει παντού σε όλες τις γωνίες του πλανήτη, κάνοντας πολλούς περισπούδαστους αναλυτές – και από επαγγελματική επιμονή – να μοιάζουν γραφικοί , αφού επιμένουν να παραθέτουν τις εμβριθείς προσεγγίσεις τους, με προσδοκίες διόρθωσης.

Προφανώς και εντός των αγορών διορθώσεις υπάρχουν σε μετοχές, κλάδους, τομείς δραστηριότητας.

Ακριβώς αυτές, δίνουν και τον τόνο των χρηματιστηρίων.

Διότι το ενδιαφέρον των χαρτοφυλακίων μπορεί να «μετακομίζει» εξ ου και οι διακυμάνσεις, αλλά δεν αποσύρεται από τις αγορές , αφού άλλωστε εκεί έχει μάθει να δραστηριοποιείται επιτυχώς.

Η άλλη «λογική» των αγορών

Το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική αγορά. Τον τελευταίο καιρό διατυπώθηκαν πολλά σενάρια σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρηματιστήριο για μια σειρά λόγους χάνει την δυναμική την οποία εμφάνισε τους τελευταίους πολλούς μήνες.

Ειπώθηκε ότι εφόσον το σενάριο της επενδυτικής βαθμίδας επιβεβαιώθηκε, οι τράπεζες «απελευθερώθηκαν» από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Δημοσίου και τα μεγάλα ντιλ των εισηγμένων εταιριών τείνουν να ολοκληρωθούν το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει πολλά περιθώρια ανόδου αλλά πλέον μπορεί να ταλαιπωρηθεί για αρκετό χρόνο στο επίπεδο των 1300 μονάδων.

Αφής στιγμής οι παράγοντες αυτοί συντρέχουν , το επιχείρημα εδράζεται σε λογικές προσεγγίσεις.

λλά ποιος είπε ότι οι αγορές, λειτουργούν πάντα με την λογική, τότε εκπλήξεις δεν θα υπήρχαν και τα πάντα θα ήταν προβλέψιμα.

Πέραν των αγορών όσα συμβαίνουν στη χώρα – καλά και κακά – τους τελευταίους μήνες μόνο στη σφαίρα των προβλέψεων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν.

Οι τραγικές καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα και τις κυβερνητικές -πολλές – ελλείψεις, τα τεράστια ανθρώπινα λάθη, οι λάθος εκτιμήσεις για σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών συνεχίζουν να βρίσκονται στην ημερησία διάταξη γνωρίζοντας εξάρσεις και υφέσεις.

Αλλά το χρηματιστήριο εκεί: Με τον κυνισμό που διακρίνει τις αγορές διεθνώς συνεχίζει να κινείται ανοδικά.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε φάση περισυλλογής μετά την έκρηξη

Η αναγκαιότητα της υπέρβασης

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από μια σειρά θέματα της βασικής ημερήσιας πολιτικής διάταξης, αποκαλύπτουν ότι το «σκηνικό» δεν μπορεί να διαβαστεί με όρους παρελθόντος.

Με αφετηρία όσα συντελούνται στα κόμματα «εξουσίας» γύρω από το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται πως και στο μέλλον δεν πρόκειται να λείψουν οι εκπλήξεις κάθε είδους.

Όταν το κυβερνητικό κόμμα δείχνει να προβληματίζεται σχετικά με ένα από τα κορυφαία θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία στη Βουλή και το άλλοτε πρωτοπόρο στα ζητήματα μεταρρυθμίσεων κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης ακολουθεί τακτική «ψόφιου κοτόπουλου», δημιουργείται η αίσθηση ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά: Από τα προβλήματα της καθημερινότητας του ελληνικού νοικοκυριού στα οποία πρωταγωνιστεί η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τα πάμπολλα κρούσματα από το ποδόσφαιρο μέχρι την έμφυλη βία και την νεανική παραβατικότητα δημιουργείται η αίσθηση ότι απαιτείται ένα δημιουργικό σοκ ικανό να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα.

Και ευτυχώς οι δυνάμεις προς τούτο δεν λείπουν αλλά είναι προς το παρόν διάσπαρτες σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν την παρουσία τους περισσότερο αισθητή;

Goldman Sachs: Οι αγορές μετάλλων θα παραμείνουν ευάλωτες

Στις 1550 μονάδες τοποθετεί η Goldman Sachs τον πήχη

Επικεντρώνοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες καταγράφηκε μια νέα θετική εξέλιξη: Σύμφωνα με την Goldman Sachs φέτος η αγορά θα πετύχει κέρδη 15% και θα φθάσει στις 1550 μονάδες, αφήνοντας πίσω την προηγούμενη εκτίμηση της για στόχο στις 1.375 μονάδες.

Ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει την προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 8% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS), σε αντίθεση με άλλους ξένους αναλυτές (Societe Generale που περιμένει μείωση), γεγονός που βελτιώνει τα δεδομένα για τους δείκτες αποτίμησης με βάση τα p/e, στο 7,5x, έναντι στόχο της Goldman Sachs στο 8x. Η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 5%.

Πάντως σε αντίστοιχη ανάλυση της Societe Generale, οι εκτιμήσεις για την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων δεν είναι και τόσο θετικές.

Για τους δείκτες p/e εκτιμά ότι θα κινηθούν στο 7,3x, επίπεδα που θα βελτιωθούν οριακά και το 2025.Επίσης, η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της κερδοφορίας, με τα κέρδη ανά μετοχή να μειώνονται κατά 3,83% το 2024 και κατά 1,18% το 2025.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας επιστρέφει από το 2024 - Τι πρέπει να προσέξει η ΕΕ

Ανασαίνει η Ευρώπη

Σε διεθνές επίπεδο προς το παρόν ο σκεπτικισμός υποχωρεί. Μετά τις θετικές ανοδικές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ, καταγράφηκε ισχυρή ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έλαβαν ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τη βρετανική οικονομία, αλλά και την «ψύχραιμη» αντίδραση των αμερικανικών αγορών στα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, τα νέα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Νοέμβριο, με το ΑΕΠ να ξεπερνά τις προσδοκίες και να αναπτύσσεται κατά 0,3%.

Αυτό είναι ελαφρώς ισχυρότερο από την ανάπτυξη 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, αλλά και από τη συρρίκνωση κατά 0,3% τον Οκτώβριο.

Η άνοδος οφείλεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα και ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής στην οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, περισσότερο από το προβλεπόμενο του 0,1%.

Επίσης, ο γαλλικός πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε ότι αυξήθηκε στο 3,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ισπανικός ΔΤΚ έφτασε στο 3,1%, ήτοι μικρή πτώση από την αρχική εκτίμηση του 3,2%.

Διαβάστε ακόμη: