Μαθαίνω από καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ότι, οι γεωπολιτικές εξελίξεις με αφορμή το Ουκρανικό και την επιθετική – επεκτατική στάση της Μόσχας που ανατρέπει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν νέες προϋποθέσεις για τα υπό παραχώρηση μέσω διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, μεγάλα ελληνικά λιμάνια, που λόγω συγκυρίας αποκτούν μεγάλη σπουδαιότητα!

Οι ίδιες πηγές, που γνωρίζουν καλά και εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, σημειώνουν ότι την ώρα τούτη λόγω της «εμπόλεμης» κατάστασης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας μετά και την αναγνώριση από τον Πούτιν των Ρωσόφωνων αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ειδικά το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, για το οποίο οι Αμερικανοί έχουν επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον συμμετέχοντας στον διαγωνισμό αποκτά μεγάλη γεωπολιτική σπουδαιότητα!

Και τούτο διότι οι πληροφορίες φέρουν τον Ρωσικό παράγοντα να θέλει να «χτυπήσει» το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης!

Για τους Ρώσους, σε μια εποχή κρίσης και αλλεπάλληλων κυρώσεων που δέχονται από την διεθνή κοινότητα, το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης αποτελεί διέξοδο για πρόσβαση στο Αιγαίο και γενικότερα την Μεσόγειο!

Επιπροσθέτως, είναι γνωστό ότι στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης έχουν αναπτύξει δραστηριότητες αμερικανικά συμφέροντα που έχουν συνεχή παρουσία, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το χρησιμοποιούν στα πλαίσια θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής συνεργασίας!

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι και ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας αλλά και ο νέος έχουν αναφερθεί στην γεωστρατηγική σπουδαιότητα για τα αμερικανικά συμφέροντα των ελληνικών λιμανιών, ειδικά μάλιστα της Θεσσαλονίκης.

Η Μόσχα από την άλλη πλευρά, φέρεται ενοχλημένη από την γενικότερη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή καθώς θεωρεί ότι στην προκειμένη περίπτωση διευκολύνεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ενώ και η Τουρκία διαμαρτύρεται λέγοντας ότι ανατρέπονται οι ισορροπίες στο Βόρειο Αιγαίο με την σφήνα των Αμερικανών!

Ο διαγωνισμός για το 67% του ΟΛΑ, έχει περάσει από 40 κύματα, αντιμετωπίζει ζητήματα απαλλοτριώσεων, ενώ έχει μετατεθεί για τα τέλη Απριλίου όταν και θα υποβληθούν -καλώς εχόντων των πραγμάτων – οι οικονομικές προσφορές από τα 4 κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης και τα οποία είναι:

1. Proxenos, Quintana Infrastructure and Development. Αμερικανικό σχήμα με έδρα το Τέξας και την Ουάσινγκτον αντίστοιχα. Πρόσφατα αντιπροσωπεία της Proxenos βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενόψει του διαγωνισμού! Θεωρείται ως το μεγάλο φαβορί.
2. Cameron SA, Goldair cargo, Bollore Africa Logistics. Σχήμα ελληνογαλλικών – αμερικανικών συμφερόντων που θεωρείται το δεύτερο μεγάλο φαβορί και το οποίο φέρεται να συνδέεται και με τον Όμιλο Κοπελούζου ο οποίος ως γνωστόν στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης αναπτύσσει τον σταθμό υγροποιημένο φυσικού αερίου (FSRU).
3. Black Summit, Euroports, EFA, ΓΕΚ Τέρνα.
4. ΟΛΘ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη!

Υπό αυτή την οπτική τα ανωτέρω 4 σχήματα θα κονταροχτυπηθούν για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης με τις 2 πρώτες κοινοπραξίες να φαντάζουν ως τα μεγάλα φαβορί.

Ωστόσο το εμφανιζόμενο Ρωσικό ενδιαφέρον και οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές ότι το Λιμάνι θα «χτυπηθεί» σκληρά και αποφασιστικά από τους Ρώσους, στα πλαίσια των νέων γεωπολιτικών συσχετισμών, ίσως ανατρέψει ισορροπίες.

Το γεγονός ωστόσο είναι πως μεταξύ των 4 υποψηφίων σχημάτων δεν υπάρχει Ρωσική εταιρία που θα μπορούσε να διεκδικήσει το Λιμάνι, όπως προκύπτει από τις διαρροές των Ρώσων.

Υπάρχει φυσικά ο ΟΛΘ, το 67% του οποίου ελέγχει ο εξαφανισμένος εδώ και δύο χρόνια από την Ελλάδα Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης!

Θα χτυπήσουν άραγε οι Ρώσοι μέσω του Ιβάν, ο οποίος φέρεται ούτως ή άλλως να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα σχέσεων με την Μόσχα και την κεντρική ρωσική εξουσία.

Εκτός και αν λόγω Ουκρανικού και γεωπολιτικών ανατροπών δίνεται η ευκαιρία στον Σαββίδη να αποκαταστήσει σχέσεις με τον Πούτιν και να μεταμορφωθεί σε επεκτατικό όργανο του Ρωσικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή…