Αυξάνονται κατά 8% τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (4/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα-Πρόοδος-Προοπτική», ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση ανακοίνωσε την αύξηση για τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ως «τελευταία συμβολική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας».

«Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους.

Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Για αυτό και επέλεξα ως τελευταία, συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιδόματα αναπηρίας αύξηση: Πότε θα εφαρμοστεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η αύξηση θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Μάλιστα, οι αυξήσεις στα επιδόματα κυμαίνονται από 13 ευρώ- περίπου- μέχρι 61 ευρώ τον μήνα.

Επιδόματα αναπηρίας αύξηση: Τα ποσά

Τα νέα επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1) Το επίδομα κίνησης ( ακρωτηριασμός , παράλυση) από 165 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθεί στα 178,2 ευρώ.
  • 2) Το διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ. από 362 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 391 ευρώ.
  • 3) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία. Το επίδομα από 313 ευρώ αυξάνεται στα 338 ευρώ.
  • 4) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση . Το επίδομα από 387,90 ευρώ αυξάνεται στα 418,9 ευρώ.
  • 5) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771€ μηνιαίως. Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως. Επομένως τα νέα ποσά αυξάνονται σε 832,68 και 356,8 ευρώ αντίστοιχα.
  • 6) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική, μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Το επίδομα με για τα άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία από 362€ μηνιαίως θα αυξηθεί στα 391 ευρώ. Το επίδομα για τους πάσχοντες από αιμορροφιλία – AIDS από 697€ μηνιαίως αυξάνεται στα 752,7 ευρώ.
  • 7) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων. Το επίδομα από 362€ μηνιαίως αυξάνεται στα 391 ευρώ.
  • 8) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης .Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές επιστήμονες ΑΕΙ ) ανέρχεται σε 697 €. Επομένως το επίδομα θα αυξηθεί στα 391 και 752,7 ευρώ αντίστοιχα.
  • 9) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση . Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697€ μηνιαίως και θα αυξηθεί στα 752,7 ευρώ.
  • 10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους . Το επίδομα ανέρχεται σε 362 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 697 ευρώ. Επομένως θα αυξηθούν στα 391 και 752,7 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: