Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ζεστά τα νοικοκυριά έναντι του βαρύ ενεργειακά χειμώνα  που έρχεται, πριμοδοτώντας την κατανάλωση πετρελαίου, που φαίνεται πως θα είναι και το φθηνότερο  καύσιμο φέτος.

Αρχικά, η κυβέρνηση πριμοδοτεί οριζόντια στην αντλία το πετρέλαιο θέρμανσης  με 0,25 ευρώ το λίτρο, ώστε να μετριάσει την αυξημένη τιμή.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  κατά την πρεμιέρα της περιόδου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου)  εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 1,60 ευρώ το λίτρο. Με την επιδότηση στην αντλία, η τιμή θα κατέβει κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο, τιμή η οποία είναι  και πάλι αυξημένη εάν αναλογιστούμε πως πέρυσι είχε ξεκινήσει  από το 1,15 ευρώ/λίτρο.

Δεύτερη κίνηση του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξήσει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης αλλά και τους δικαιούχους.
Η βάση υπολογισμού φέτος καθορίζεται στα 350 ευρώ, από 300 ευρώ πέρυσι, ενώ διπλασιάζεται στα 700 ευρώ για όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος το φυσικό αέριο για θέρμανση, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του ηλεκτρισμού.
Το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται εάν πολλαπλασιαστεί το επίδομα βάσης (350 ευρώ) με τον συντελεστή βαθμοημερών, που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής.

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20%, για κάθε τέκνο.

Ενδεικτικά για το επίδομα θέρμανσης:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 181 ευρώ πέρυσι, σε 210 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 299 ευρώ πέρυσι, σε 347,9 ευρώ φέτος.
  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 548,5ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 578,2 ευρώ φέτος.

Όσο αναφορά τους δικαιούχους που πέρυσι δεν χρησιμοποιήσαν πετρέλαιο για θέρμανση αλλά χρησιμοποιήσουν φέτος, στο πρώτο παράδειγμα της οικογένειας στην Αθήνα με τα δύο παιδιά θα λάβει ως επίδομα  όχι 210 ευρώ αλλά 420 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ.

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ. Προβλέπεται  δε προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: