Η ανάκτηση, επιτέλους, μετά από 13 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, αποτελεί το επίδικο της μεγαλύτερης αναμονής για την οικονομία, το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Και για αυτό το λόγο, δικαιολογημένα, αναμένεται ακόμα και με υπερβάλλουσες προσδοκίες, καθώς θα σημάνει το τέλος μίας λίαν επώδυνης περιόδου και θα φέρει τεράστια επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να εισρεύσουν, λόγω αυστηρών κανόνων των χαρτοφυλακίων που ανήκουν και τα διαχειρίζονται.

Η αγορά στον αστερισμό των δηλώσεων Στουρνάρα!

Η…προφητεία ή προαναγγελία από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης – σε λίγες εβδομάδες ή και ημέρες (!) ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση – έχει δημιουργήσει ένα κλίμα πρόωρης ευφορίας σε όλο το πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό φάσμα της οικονομίας, όπως βεβαίως και του Χρηματιστηρίου, που έδωσε τα ρέστα του την επομένη των δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη.

Κάπως έτσι άρχισαν τα σενάρια και τα ερωτηματικά για τον χρόνο και τον τρόπο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, αλλά οι υποθέσεις, ακόμα και για… έκτακτα γεγονότα!

Τα σενάρια έκτακτης αξιολόγησης μετά τις προγραμματικές

Πέραν δηλαδή των προγραμματισμένων αξιολογήσεων από τους 3 + 1 +1 οίκους, ήτοι τους τρεις αναγνωρισμένους διεθνώς Standard & Poor’, Moody’s και Fitch και την αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ, DBRS, όπως και την προς αναγνώριση γερμανική Scope, διατυπώνονται σενάρια για κάποια έκτακτη αξιολόγηση (!), μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί στη Βουλή το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, καθώς δεν πρόκειται για συνήθη πρακτική των οίκων αξιολόγησης, αν και όσοι υιοθετούν ένα τέτοιο σενάριο (και εντός κυβέρνησης, το ψιθυρίζουν και το εύχονται φυσικά) επιμένουν ότι οι ίδιες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το περιεχόμενό τους, μπορούν να δώσουν το κατάλληλο “πάτημα” για μία τέτοια εξέλιξη.

Έχει σημασία, όμως, πέραν των βιαστικών σεναρίων, που μακάρι να επιβεβαιωθούν, να δούμε τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινώσει επίσημα όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, για τη δημοσιοποίηση της θέσης τους, σχετική με την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα μας!

Η 4η Αυγούστου πιο κοντινή ημερομηνία

Η πιο κοντινή ημερομηνία αξιολόγησης, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις είναι η 4η Αυγούστου, από τη Scope, η οποία, αν το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, είναι πιθανό να κάνει την κίνηση της, αναβαθμίζοντας την οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση αυτή θα έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στις αγορές, δημιουργώντας και το κατάλληλο κλίμα για τις επόμενες αξιολογήσεις από τις άλλες εταιρείες, αλλά θα πρέπει να υπολογιστεί ότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ.

Η Scope Ratings επιδιώκει να λάβει την έγκριση της ΕΚΤ, ώστε να ενταχθεί μεταξύ των οίκων αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη της η τελευταία και βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Η κρίσιμη 8η Σεπτεμβρίου

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή της 8ης Σεπτεμβρίου, καθώς θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από τη DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει στην Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high, με θετική προοπτική.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία όμως έχει κατατάξει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική (Ba3) και συνιστά την πιο δύσκολη περίπτωση.

Στις 20 Οκτωβρίου η S&P, την 1η Δεκεμβρίου η Fitch

Περίπου δύο μήνες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου, έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ημερομηνία την οποία οι ξένοι κυρίως αναλυτές θεωρούν ως την πλέον πιθανή για να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα από την Ελλάδα

Τελευταία αξιολόγηση του 2023 είναι αυτή της 1ης Δεκεμβρίου, από τον οίκο Fitch, η τρίτη κατά σειρά, που θα είναι και η τελευταία ελπίδα μας, αν ο μη γένοιτο μέχρι τότε δεν θα έχουμε ανακτήσει της επενδυτική βαθμίδα και τα μεγάλα πλεονεκτήματά της για το σύνολο της οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα