Γιατί; Διότι ο Κινέζος πέρασε αυστηρότερα αλλά και γρηγορότερα την πανδημία, θυσιάζοντας μεν ανάπτυξη. Αλλά η Δύση τύπωνε χρήμα μην… τυχόν και πέσει η Wall Street και έρθει ύφεση (την οποία τελικά δε γλιτώνουμε), και τώρα υποχρεώνεται σε επιθετική σύσφιξη επιτοκίων, την ώρα που ο Κινέζος χαλαρώνει νομισματική πολιτική. Σειρά έχουν οι κινεζικές μετοχές, λένε οι μεγάλες επενδυτικές. Όχι όλες όμως…

Όπως γράφαμε και ένα χρόνο πριν, η Κίνα είναι αυτή που θα βγει κερδισμένη από την πανδημία

Μπορεί η επιβράδυνση λόγω πανδημίας, η αυξημένη ρυθμιστική αβεβαιότητα αλλά και ο γενικότερος “φόβος” που εκπέμπει ο Ασιατικός γίγαντας, να έχουν αποτρέψει τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο όλο και περισσότεροι επενδυτικοί όμιλοι λένε πως ήρθε και πάλι η ώρα για αγορά κινεζικών μετοχών, εν όψει και της αναμενόμενης κρατικής στήριξης για ανάπτυξη.

Στην παγκόσμια έκθεση στρατηγικής μετοχών της για το 2022, η Credit Suisse αναβάθμισε την Κίνα σε «overweight», αντιστρέφοντας την αρνητική σύσταση πριν από περίπου 12 μήνες.

Επενδύστε σε κινεζικές μετοχές λένε BlackRock, Credit Suisse

Η Δύση αυστηροποιεί τη νομισματική πολιτική – Η Κίνα χαλαρώνει

«Η νομισματική πολιτική χαλαρώνει στην Κίνα, ενώ αλλού γίνεται αυστηρότερη», ανέφερε η Credit Suisse, εκτιμώντας ότι «η οικονομική δυναμική ανεβαίνει».
Μία από τις πρώτες θετικές στροφές στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας προήλθε από την BlackRock στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και καθώς το 2022 ξεκίνησε, άλλοι οίκοι έκαναν επίσης παρόμοιες συστάσεις, ενώ άλλες παραμένουν ουδέτερες.

Στο πολιτικό μέτωπο, η Credit Suisse αναμένει ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα θα υποχωρήσει μετά από μια εθνική κοινοβουλευτική συνεδρίαση τον Μάρτιο και θα παραμείνει ήπια — τουλάχιστον μέχρι το 20ο Εθνικό Συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας το τέταρτο τρίμηνο.

Επίσης, η Goldman Sachs λέει ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική της Κίνας μπορεί να ωφελήσει τις κινεζικές μετοχές.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ αναμένεται ευρέως να αναλάβει την τρίτη του θητεία στο συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια για να επιλεγούν κορυφαίοι κυβερνητικοί ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του επιτελείου οικονομικού σχεδιασμού τον Δεκέμβριο για το 2022, Κινέζοι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη για σταθερότητα.

Bernstein: Η Κίνα δεν είναι πια «μη επενδύσιμη»

Τον Ιανουάριο, η Bernstein κυκλοφόρησε μια έκθεση 172 σελίδων με τίτλο «Κινεζικές μετοχές: «Μη επενδύσιμες;… Όχι πια».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να προσθέσουμε ξανά την έκθεση της Κίνας σε παγκόσμια χαρτοφυλάκια για έξι βασικούς λόγους», δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας επενδύσεων.

Τόνισαν τις προσδοκίες για ανάπτυξη σε νέα χρηματοδότηση, ευκολότερη νομισματική πολιτική και πιο ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Άλλοι παράγοντες περιελάμβαναν μια σπάνια ευκαιρία επιλογής μετοχών, τις αυξανόμενες ξένες εισροές και τα αυξημένα κέρδη.

Επενδύστε σε κινεζικές μετοχές λένε BlackRock, Credit Suisse

HSBC: Οι επενδυτές επιδεικνύουν την Κίνα

Ο Shanghai Composite έχει ανέβει 2% από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου φέτος.

Αυτά τα κέρδη όμως έρχονται σε αντιδιαστολή με την πτώση 7,65% τον Ιανουάριο, τον χειρότερο μήνα για τον δείκτη από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Information.

«Οι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί για τις κινεζικές μετοχές», έγραψαν αναλυτές της HSBC σε μια έκθεση της 7ης Φεβρουαρίου που επιβεβαίωσε την έκκλησή της τον Οκτώβριο να αναβαθμιστούν οι κινεζικές μετοχές σε overweight.

«Ναι, η Κίνα παλεύει με την ανάπτυξη και ένα ισχυρότερο δολάρια», είπαν οι αναλυτές.

“Αλλά αυτό είναι πλέον γνωστό και έχει τιμολογηθεί. Ακόμη και καλές, μετοχές blue chip διαπραγματεύονται τώρα σε ελκυστικές αποτιμήσεις”.

Οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν κέρδη 9,2% φέτος για το Shanghai composite και 15,6% για τον δείκτη Shenzhen.

Goldman: Οι μετοχές A είναι πλέον «πιο ελκυστικές»

Η Goldman Sachs προβλέπει κέρδη 16% για τον δείκτη MSCI China φέτος, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν κάτω από τον στόχο της τράπεζας για αναλογία τιμής προς κέρδη 14,5, δήλωσε ο επικεφαλής της China Equity Strategist, Kinger Lau σε έκθεση της 23ης Ιανουαρίου.

Λίγο αργότερα, ο Lau και η ομάδα του δημοσίευσαν μια έκθεση 89 σελίδων σχετικά με το «γιατί οι μετοχές της China A έχουν γίνει πιο ελκυστικές για τους παγκόσμιους επενδυτές».

Το σκεπτικό τους για επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη προσβασιμότητα για τους ξένους επενδυτές και στην υποκατανομή στην κατηγορία μετοχών μέχρι στιγμής.

UBS: Από το «underweight» στο «overweight»

Στα τέλη Οκτωβρίου, η UBS ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε τις κινεζικές μετοχές σε «overweight», βελτιώνοντας τη σύσταση σε σχέση με εκείνη το καλοκαίρι του 2020.
Σε ένα άλλο σημάδι της αισιοδοξίας της UBS, η ομάδα στρατηγικής αναδυόμενων αγορών είπε τον Ιανουάριο ότι οι συστάσεις της για μετοχές περιλαμβάνουν πολλά κινεζικά διαδικτυακά ονόματα όπως η Alibaba.

Δεν είναι όλοι… ταύρος όμως

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι διεθνείς εταιρείες επενδύσεων τόσο αισιόδοξες.
Η ομάδα στρατηγικής μετοχών για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας της Morgan Stanley είναι ουδέτερη στην ηπειρωτική Κίνα, όπως και η Bank of America και η JP Morgan Asset Management.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών τόνωσης, η Κίνα δεν έβλεπε πάντα μια ανοδική αγορά, δήλωσε η Winnie Wu, αναλυτής μετοχών της Κίνας στην BofA Securities.

Ενώ υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε ορισμένους τομείς, αναμένει ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών σε ολόκληρη την Κίνα θα επιβραδυνθεί.

Ο Wu επεσήμανε ότι το 2016, παρά τις προσδοκίες για τόνωση, οι μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν μόνο μετά το δεύτερο τρίμηνο. Ο Shanghai composite έκλεισε 12,3% χαμηλότερα εκείνο το έτος.

Κίνδυνοι από τη ρύθμιση και την αγορά ακινήτων

Το sell off των μετοχών της ηπειρωτικής χώρας μέχρι στιγμής φέτος αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές παρέμειναν γενικά προσεκτικοί στις κινεζικές μετοχές.

Ακόμη και στις αναβαθμίσεις, εταιρείες όπως η BlackRock έχουν χρησιμοποιήσει συντηρητική γλώσσα, όπως το να γίνονται «μετρίως θετικοί» και προειδοποίησαν ότι: «Δεδομένων των μικρών βαρών αναφοράς και της τυπικής κατανομής σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, η κατανομή θα πρέπει να αυξηθεί πολλαπλάσια προτού αντιπροσωπεύουν ένα ανοδικό στοίχημα στην Κίνα και ακόμη περισσότερο για τα κρατικά ομόλογα».

Μια απότομη βουτιά στις κινεζικές τιμές ακινήτων, τα εκτεταμένα lockdown λόγω της πανδημίας και η ρυθμιστική αβεβαιότητα θέτουν κινδύνους για τις προοπτικές της Credit Suisse, δήλωσε ο Garthwaite.

Η επιδίωξη της Κίνας για «κοινή ευημερία» – μέτριο πλούτο για όλους, και όχι μόνο για λίγους – εμφανίστηκε το καλοκαίρι ως το θέμα των ρυθμιστικών αλλαγών του Πεκίνου.

Η Κίνα βγαίνει (πολύ) κερδισμένη από την πανδημία

Η Fed μασκαρεύεται σε «γεράκι»: Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Σόρος εναντίον Blackrock: “Μη ρίχνετε λεφτά στην Κίνα”