Το να ρίξει κανείς λεφτά στην Κίνα αυτή τη στιγμή είναι ένα τραγικό λάθος, σχολιάζει ο Τζορτζ Σόρος, επικρίνοντας την διείσδυση της BlackRock στον ασιατικό γίγαντα.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τα έβαλε με την επιλογή της BlackRock να επενδύσει μεγάλο μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων της στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τα χρήματα των πελατών αλλά και τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Είναι πιθανό να χάσει χρήματα για τους πελάτες της η BlackRock και, το πιο σημαντικό, θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ και άλλων Δημοκρατιών», έγραψε ο Τζορτζ Σόρος σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ανοίγματα στην Κίνα
Η BlackRock ηγείται μιας παγκόσμιας διείσδυσης στη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Κίνας.
Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο τον περασμένο μήνα άρχισε να προσφέρει επενδυτικά προϊόντα σε Κινέζους ιδιώτες, δύο μήνες μετά την έγκριση να γίνει η πρώτη εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων που ανήκει εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.
Ο Σόρος όμως έχει καταγγείλει τον Σι Τζιπίνγκ ως τον “πιο επικίνδυνο εχθρό των ανοιχτών κοινωνιών στον κόσμο” (σημειώνεται ότι τον όρο ανοιχτές κοινωνίες συναντάμε στο ίδρυμα Open Society Foundation του Σόρος) και στη συνέχεια υποστήριξε στους Financial Times ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει νομοθεσία που θα περιορίζει τις επενδύσεις των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων σε “εταιρείες όπου οι πραγματικές δομές διακυβέρνησης δεν διαφανείς και ευθυγραμμισμένες με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης”.
Σύγκρουση με ΗΠΑ
Οι αποκλίνουσες απόψεις σε δύο από τους πιο σημαντικούς διαχειριστές χρημάτων στον κόσμο υπογραμμίζουν το ολοένα και πιο έντονο περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
Ενώ ο Σι Τζιπίνγκ διευκόλυνε τη συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εγχώριες αγορές, η κυβέρνησή του αυστηροποιεί τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα και συγκρούεται με τις ΗΠΑ για τα πάντα, από την κυβερνοασφάλεια έως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ.
Ο Σόρος έχει επικρίνει από την ξαφνική ακύρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Ant Group, τις ενέργειες εναντίον της εταιρείας Didi Global, λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη, και την καταστολή των κινεζικών εταιρειών διδασκαλίας με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ.
Υπενθύμισε μάλιστα στα στελέχη της BlackRock ότι πρέπει να γνωρίζουν την «τεράστια κρίση που δημιουργείται στην αγορά ακινήτων της Κίνας».
Η BlackRock τα ζύγισε και βλέπει κέρδος
Παρόλο που ο Σόρος παραμένει ένας σημαντικός υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν διαχειρίζεται πλέον τα χρήματα και είναι μειονοτική φωνή προς το παρόν στη Wall Street.
Η BlackRock, η Goldman Sachs Group και οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους συναδέλφους τους στη διαχείριση χρημάτων και τις τραπεζικές υπηρεσίες αποφάσισαν ότι οι ευκαιρίες στην Κίνα υπερτερούν των κινδύνων.