Οι «ταύροι» επελαύνουν στον χρυσό, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται πλέον σε μια «νέα bullish φάση» και τον El Erian να προειδοποιήσει για την αποδυνάμωση του δολαρίου.  Ο χρυσός το πρωί της Τρίτης διαπραγματευόταν στα 2.745 δολ. η ουγγιά.

BofA: Το «τελευταίο ασφαλές καταφύγιο

Την αύξηση των θέσεων στον χρυσό συστήνει η Bank of America κάνοντας λόγο για το «τελευταίο ασφαλές καταφύγιο». Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ελκυστικός καθώς άλλα παραδοσιακά assets «ασφαλούς καταφυγίου» αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο οι «ταύροι» διαφημίζουν ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της απομείωσης του χρέους που προκύπτει από τον αυξανόμενο κρατικό δανεισμό.

«Ο χρυσός μοιάζει να είναι το τελευταίο «ασφαλές καταφύγιο» που παραμένει, δίνοντας κίνητρο στους traders, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, να αυξήσουν την έκθεση», αναφέρεται σε σχετική ανάλυση.

«Νέα bullish φάση»

Ο χρυσός βρίσκεται σε μια «νέα bullish φάση», δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Sprott Asset Management, αφού το κίτρινο μέταλλο σημείωσε νέο υψηλό ρεκόρ.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να ενισχύεται.

«Ο χρυσός έχει εισέλθει σε μια νέα ανοδική φάση, καθοδηγούμενος από παράγοντες όπως η αγορά από τις κεντρικές τράπεζες, η αύξηση του αμερικανικού χρέους και μια πιθανή κορύφωση του δολαρίου», έγραψε σε σημείωμά του ο Paul Wong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Sprott Asset Management, σύμφωνα με το CNBC.

El Erian: Απειλείται το δολάριο

Η αύξηση των τιμών του χρυσού σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καταδεικνύει τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, προειδοποίησε ωστόσο ο πρόεδρος του Queens’ College του Πανεπιστημίου του Cambridge, Mohamed El-Erian σε άρθρο για τους Financial Times.

«Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και θα υπονόμευε την εθνική τους ασφάλεια», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Τον τελευταίο χρόνο η τιμή της ουγγιάς χρυσού αυξήθηκε κατά 39,4% από 1.947 δολάρια σε 2.715 δολάρια ξεπερνώντας τους ρυθμούς αύξησης του αμερικανικού δείκτη S&P, με τον El Erian να κάνει λόγο για ασυνήθιστη συσχέτιση.

Διαβάστε ακόμη: