Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν λίγο μετά τις 2:30 στην οδό Σταδίου, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κι ενώ οι διαδηλωτές όδευαν προς τη Βουλή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών πέταξαν μολότοφ σε μια διμοιρία, με τους άντρες της να απαντούν με χρήση χημικών, στο ύψος της Κλαυθμώνος.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται ενόψει της αναμενόμενης απόψε ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Σταδίου
stadiou-epeisodia__1__2
stadiou-epeisodia__2__2
stadiou-epeisodia__3__2
stadiou-epeisodia__1_
stadiou-epeisodia__3_

Σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας που θα διαρκέσουν έως το βράδυ, καθώς πραγματοποιούνται παράλληλες συγκεντρώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει ήδη σε τουλάχιστον 9 προσαγωγές.

Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται εργαζόμενοι και φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει εξαγγελθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με αμφότερα τα καλέσματα να έχουν δοθεί για την πλατεία Κλαυθμώνος.

poreia__1_
poreia__2_
poreia__3_
poreia__6_
poreia__5_
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια (2)
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

 

syllalitirio-2
syllalitirio-1
syllalitirio-3

Μεγάλη είναι η συμμετοχή ατόμων από σωματεία, εργατικά κέντρα, εκπαιδευτικούς, φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους καθώς και από άλλους φορείς και συλλογικότητες.

Δεύτερος γύρος επεισοδίων

Νέος γύρος επεισοδίων ξεκίνησε λίγο μετά τις 3:30, όταν οι διαδηλωτές που μετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έφτασαν στο Σύνταγμα.

Εκεί, κάποιοι εξ αυτών πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ εκείνοι απάντησαν με χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν. Μάλιστα, σημειώθηκαν και συμπλοκές, από τις οποίες προέκυψαν 8 τραυματισμοί (έξι άτομα φέρουν τραύματα στο κεφάλι και δύο στο χέρι). Στο σημείο, έφτασε και ασθενοφόρο για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες.
Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική από τα χημικά, ενώ οι καταστηματάρχες έχουν κατεβάσει ρολά για να προστατεύσουν, όσο μπορούν, τις περιουσίες τους.

Επεισόδια έξω από τη Βουλή

Στο μεταξύ, γύρω στις 5 άνοιξε η Σταδίου, ενώ παραμένουν κλειστοί οι άλλοι δρόμοι γύρω από τη Βουλή, λόγω παρουσίας διαδηλωτών,

traumaties-poreia-arthrou

 

suntagma-episodia__1_
suntagma-episodia__7_
suntagma-episodia__6_
suntagma-episodia__5_
suntagma-episodia__4_
suntagma-episodia__3_
suntagma-episodia__2_
episodia_sintagma__1_
episodia_sintagma__7_
episodia_sintagma__6_
episodia_sintagma__5_
episodia_sintagma__4_
episodia_sintagma__3_
episodia_sintagma__2_
epeisodia-syntagma__1_
epeisodia-syntagma__5_
epeisodia-syntagma__4_
epeisodia-syntagma__3_
epeisodia-syntagma__2_
foitites-vouli-poreia__1_
foitites-vouli-poreia__2_