Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσιοποίησε λίστα, με τα εμβόλια που απαγορεύονται να εξαχθούν προσωρινά, εξαιτίας της έλλειψης αυτών, στην εγχώρια αγορά.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 26 κωδικούς εμβολίων, για τους οποίους τίθεται προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, μεταξύ των οποίων εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β, για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά, την ανεμευλογιά, τον έρπητα ζωστήρα, τον HPV και τον πνευμονιόκοκκο.

Η λίστα απαγόρευσης εκδόθηκε έπειτα από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των συγκεκριμένων εμβολίων στην αγορά. Ο Οργανισμός υπενθύμισε ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ύστερα από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Αποτελεί εξαίρεση, η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτή γίνεται από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας / τοπικούς αντιπροσώπους ή τους εξουσιοδοτημένους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της ελληνικής και της εταιρείας του εξωτερικού.

Τέλος, ο Οργανισμός επεσήμανε ότι αναφορικά με την επάρκεια των προϊόντων, επιτηρεί αν τηρούνται οι υποχρεώσεις και επισύρει κυρώσεις σε περίπτωση μη επαρκούς κάλυψης των αναγκών των ασθενών.

Η παρούσα απόφαση, που θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Κυριακή (14/05), έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεότερη απόφαση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της, απαγορεύεται και κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Οι φαρμακαποθήκες καλούνται να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους για τα εμβόλια, εντός τριών ημερών.

H απόφαση προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης αντικαθιστά και καταργεί κάθε προηγούμενη απόφαση που αναφέρεται σε εμβόλια, δεδομένου ότι η παραγωγή αυτών είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα & περιορισμένη.

Μπορείτε να δείτε όλη τη λίστα με τα εμβόλια, εδώ.

Διαβάστε ακόμη: