Ο Εντουάρ Μανέ…

Σπουδαίος Γάλλος ζωγράφος κι ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Δικαιωματικά θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της μοντέρνας τέχνης. Συνδέθηκε, επίσης,  έντονα και με το κίνημα και  με τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Ανάμεσά τους : ο Εντγκάρ Ντεγκά, ο Κλωντ Μονέ, ο Πωλ Σεζάν, ο Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ και ο Καμίλ Πισαρό.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Mπορεί να διαπνέονταν από κοινές πεποιθήσεις και το έργο του Μανέ να αποτέλεσε σημαντική επιρροή για τους ιμπρεσιονιστές, ο ίδιος όμως ούτε συμμετείχε στις εκθέσεις τους ούτε, αλλά ούτε ήθελε να εκλαμβάνεται ως εκπρόσωπος του κινήματος. Το σίγουρο είναι ότι επηρεάστηκες από τους ιμπρεσιονιστές και περισσότερο από τον Μονέ. Παρατηρώντας τα έργα του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακολούθησε την ιμπρεσιονιστική τεχνοτροπία και τις τεχνικές των ιμπρεσιονιστές. Το σπουδαίο  έργο του Μανέ υπερασπίστηκαν δημόσια και άλλες προσωπικότητες. Ανάμεσά τους οι λογοτέχνες Εμίλ Ζολά, Στεφάν Μαλαρμέ και Σαρλ Μπωντλαίρ. Δημοφιλή είναι και τα πορτραίτα που φιλοτέχνησε για τις κορυφαίες προσωπικότητες, Ζολά και Μαλαρμέ.

“Πρόγευμα στη χλόη” που δημιούργησε στο 1863. Τότε, ο Μανέ απεκτησε αρκετή φήμη εξαιτίας των τεράστιων σκανδάλων που προκάλεσαν ο συγκεκριμένος πίνακας και δυο χρόνια αργότερα η “Ολυμπία”.

Ο πρώτος  – ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ- ήταν μια μεγάλη ελαιογραφία την οποία είχε απορρίψει η κριτική επιτροπή του Σαλόν. Σε αυτήν ο σπουδαίος ζωγράφος είχε προσπαθήσει να επαναλάβει την “Αγροτική συναυλία” του Τζορτζιόνε, με μοντέρνα ενδύματα  και με ατμοσφαιρική διαφάνεια, αυτή τη φορά. Το θέμα του πίνακα θεωρήθηκε εξαιρετικά ανήθικο. Αλλά και κάτι ακόμα: τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του απογοήτευσαν πολύ το κοινό. Αυτή η αντίδραση ήταν δικαιολογημένη για την εποχή του, καθώς η απεικόνιση της γυμνής γυναίκας χωρίς τον συγκαλυμμένο τρόπο που άρμοζε τότε, στάθηκε η αφορμή για να απορριφθεί ο πίνακας από το επίσημο Σαλόνι.  Ο πίνακας έγινε δεκτός εντυπωσιάζοντας κάποιους θετικά αλλά και με μεγάλες αρνητικές αντιδράσεις των φιλότεχνων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr