Το νέο αυστηρό πλαίσιο, που πρόκειται να ισχύσει για την ένταξη στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, όσων κόκκινων δανείων έχουν απομείνει στις συστημικές και μη τράπεζες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν για ισόποση συμμετοχή Δημοσίου και τραπεζών, τελικά μπορεί να είναι και αποτρεπτικό μέτρο για τις τράπεζες, την ώρα που επανέρχονται οι σκέψεις και τα σενάρια, ως πιο συμφέρουσα επιλογή, τη λύση των απευθείας πωλήσεων τους.

Όπως είναι γνωστό και το υπενθυμίζω, ενδιαφέρον για ένταξη προβληματικών δανείων στον Ηρακλή ΙΙΙ έχουν κατ’ αρχήν οι μικρές τράπεζες, κυρίως η Attica Bank και η Παγκρήτια, όπως και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι συστημικές τράπεζες για τρία πακέτα κόκκινων δανείων που έχουν μείνει ορφανά μέχρι τώρα.

Πρόκειται για το Frontier II, το τελευταίο πακέτο τιτλοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, το Sunrise III, το τελευταίο επίσης πακέτο τιτλοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, και το Solar, το οποίο αποτελείται από εταιρικά δάνεια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το κόστος ένταξης στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, θα καλυφθεί κατά 50% από τις τράπεζες και κατά 50% από το Δημόσιο.

Μέχρι τώρα υπάρχει ένα προσχέδιο, το οποίο μάλιστα έχει επικοινωνηθεί προς τα έξω μέσω διαρροών προς τα media και με βάση το οποίο θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο, μετά προφανώς από διαβουλεύσεις τόσο με την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξελίξεις αναμένονται μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς από τη μία η Κομισιόν ζητά την αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου και από την άλλη, το όλο θέμα έχει σημαντικό βαθμό επηρεασμού από την υπόθεση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαβάστε ακόμη: