Aνοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «προβλέψουν» τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου. Πυξίδα για τις αποφάσεις αυτές θα αποτελέσουν οι εκτιμήσεις για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ο οποίος όσο πάει και απομακρύνεται από το στόχο του 2%. Στην περίπτωση που η ΕΚΤ υιοθετήσει το σενάριο που θέλει τον πληθωρισμό να παραμένει καθηλωμένος σε μη αποδεκτά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη, τότε είναι πολύ πιθανόν η Κεντρική Τράπεζα να αναγκαστεί να λάβει αντιπληθωριστικά μέτρα, περιορίζοντας καταρχάς τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο που λήγει το πρόγραμμα πανδημίας, θα διπλασιάσει τις αγορές ομολόγων μέσω των άλλων προγραμμάτων που εφαρμόζει, στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, από 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Στα προγράμματα αυτά ωστόσο, σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα.

ΗΔΑΤ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,24% έναντι -0,37% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1246 δολάρια από τα 1,1285 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1256 δολάρια.