Ημέρες αγωνίας στην Ευρώπη, καθώς ο χειμώνας έρχεται και οι τιμές στην ενέργεια ασκούν αφόρητες πιέσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα μάτια είναι στραμμένα στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα που θα δώσουν μια απάντηση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.
Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο ίδιο έγγραφο που συντάχθηκε από την τσεχική προεδρία αναφέρεται ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να λάβουν επείγουσα «πανευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή στήριξης» για όσους συμμετέχουν στην ενεργειακή αγορά και αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους.
Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το Reuters, για τα μέτρα, που περιλαμβάνουν προτάσεις για την επέκταση του μέτρου των φθηνών εισιτηρίων και για φοροελαφρύνσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ για 9.000 εταιρίες στον κλάδο της ενέργειας, συμφώνησαν και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς.
Χθες δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.
Για κλιμάκωση της ήδη επιδεινωμένης κατάστασης στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης κάνει λόγο σε δημοσίευμα του το περιοδικό TIME, στην ηλεκτρονική του έκδοση
Το αμερικανικό περιοδικό τονίζει ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα» καθώς όπως αναφέρεται η Ευρώπη απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Μάλιστα επικαλείται τα λόγια του Λέβελιν Κινγκ του ειδικού σε θέματα ενέργειας ο οποίος είπε ότι για την Ευρώπη ο φετινός χειμώνας θα είναι ο «χειρότερος μετά από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».
Για το ράλι στις τιμές της ενέργεια συνοψίζει ότι για το φυσικού αέριο, το κόστος ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου ξεπέρασε τα 3100 δολάρια, αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF.
Και συνεχίζει: «Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για πολύ. Ως συνέπεια του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας».
Ειδικά για το σενάριο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την Ευρώπη και τραγικές για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ υπολόγισε στα μέσα Ιουλίου ότι για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία μια πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ έως και 6%. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωνόταν κατά 2,6% το 2022 και άλλο 2% το 2023.
«Οι ελπίδες είναι μεγάλες ότι το συνολικό σχέδιο θα λειτουργήσει και οι πιθανότητες είναι καλές ότι έως τον χειμώνα του 2023 η Ευρώπη θα είναι ενεργειακά ασφαλής. Ο χειμώνας του 2022, ωστόσο, πρόκειται να πονέσει», καταλήγει το άρθρο.