Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις «επί χάρτου» καλά κρατούν αλλά στην πράξη υπάρχει πρόβλημα: η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι η μόνη που προχωρεί για το φθινόπωρο και μάλιστα με επιτυχία (1,2 έως 1,4 δις θα δώσουν τα fund), η ΛΑΡΚΟ ίσως πάει για το τέλος του χρόνου αλλά μάλλον δεν προλαβαίνει, η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα αναβάλλεται για το 2022, για τη ΔΕΠΑ Υποδομών φαίνεται πως έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις για να πουληθεί πακέτο με την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ποιος εγκέφαλος στο ΤΑΙΠΕΔ το σκέφτηκε τελευταία στιγμή; Και κυρίως γιατί;) ενώ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας φαίνεται πώς όνειρο ήταν και πάει για το επικρατέστερο σχήμα ΔΕΗ-ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ να την αγοράσουν, αφού τα χρέη σε εκκρεμότητα της ELFE προς της εταιρία, καθιστούν πλέον απαγορευτική την πώληση και για φέτος και για του χρόνου» όπως μας λέει νομική πηγή του ΤΑΙΠΕΔ. «Οπότε όλα του γάμου δύσκολα…» παρατηρούν στο ΥΠΕΝ.

Για τη ΛΑΡΚΟ έχουμε εκ παραλλήλου δύο διαγωνισμούς αλλά και το τίμημα προδιαγράφεται υψηλό οπότε «ο σχεδιασμός για  τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιλεγεί ανάδοχος, είναι άπιαστο πουλί» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει: «είχε έρθει στον προηγούμενο διαγωνισμό ο Εμίρης του Αμπού Ντάμπι να αγοράσει με πάνω από 1 δις προσφορά και οι γνωστοί ημέτεροι …ξίνιζαν.

Τώρα θα είναι τυχεροί αν δεν κλείσει τελικά η κάποτε κραταιά εταιρία-δημιούργημα του Μποδοσάκη. Ωστόσο μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στην εταιρία, κάποιος σκληρός πυρήνας εκεί μέσα περνάει ζωή και κότα!».

Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) της Νότιας Καβάλας οι εξελίξεις δείχνουν πως επίσης πάει για την επόμενη χρονιά με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τώρα εξετάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να καταφέρει επιτέλους να «ξεκλειδώσει» και να πάει στο επόμενο επίπεδο. Κι γι’ αυτή φαίνεται ότι το τοπίο μπορεί να ξεκαθαρίσει το 2022.

Τέλος, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ανοιχτή δικαστική διαμάχη με την ELFE, την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, ουσιαστικά έχει παγώσει την αποκρατικοποίηση.

 

Αναλυτικά η κατάσταση με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, είναι η εξής

ΔΕΔΔΗΕ

Είναι ο μόνος «αρραβώνας αποκρατικοποίησης» που μάλλον θα καταλήξει σε γάμο. «Η  ΔEΗ θέλει να καρποφορήσει η διαδικασία μέσα στο έτος, γιατί χρειάζεται τα κεφάλαια ώστε να επενδύσει σε άλλους τομείς, ενώ οι μνηστήρες είναι …βαθύπλουτοι» μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Τα εννέα μεγάλα διεθνή funds  που διεκδικούν το 49%  μπαίνουν   στην Εικονική Τράπεζα Δεδομένων (VDR) ώστε  να αξιοποιήσουν το διαθέσιμο υλικό σταδιακά και  με την πρόοδο υπογραφής του Συμφώνου Εμπιστευτικότητας.

Υπενθυμίζουμε πως οι υποψήφιοι  για το ΔΕΔΔΗΕ που θα υποβάλλουν  δεσμευτικές προτάσεις στις αρχές του φθινοπώρου είναι:

ARDIAN Infrastructure Funds (Γαλλία-διαχειρίζεται 160 δις κεφάλαια)

BCI – British Columbia Investment (Καναδάς-ΗΠΑ 250 δις)

BLACKROCK (ΗΠΑ-9 τρις δολάρια)

KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. (ΗΠΑ-280 δις)

Oak Hill Advisors LLP (ΗΠΑ-150 δις)

MACQUARIE Group (Αυστραλία-520 δις)

First Sentier Investors (Αυστραλία-240 δις)

CVC Capital Partners (Βρετανία-180 δις)

F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure (Ιταλία- 160 δις)

Όλα αυτά τα μεγάλα funds επενδύουν σε εταιρίες  utilities όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψηφίων για πιθανές συμμαχίες.

Το κλιμάκιο του βασικού μετόχου, της  ΔEΗ, που είναι επιφορτισμένο με τη διαδικασία  θα δεί κάθε υποψήφιο  ξεχωριστά και θα καταρτίσει τη σημαντική συμφωνία για  τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα εκχωρήσει η ΔEΗ.

«Η  ΔEΗ μάλλον θα  συμφωνήσει να κρατήσει πέντε από τα 11 μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ, με τα δύο τουλάχιστον να έχουν εκτελεστικό ρόλο, θα ορίζει επίσης τον οικονομικό διευθυντή, καθώς και τον διευθυντή λειτουργικών δραστηριοτήτων» μας λέει αξιωματούχος του ΥΠΕΝ που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.

ΛΑΡΚΟ

Εδώ το δαχτυλίδι του αρραβώνα είναι θολό όπως έλεγε και ένας εκ των υιών του Ανδρέα Παπανδρέου προ ετών, αναφερόμενος στη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ. Λίγο πριν το Πάσχα άνοιξε το Γραφείο Ενημέρωσης  από το ΤΑΙΠΕΔ για τη διαγωνιστική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ για τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και το Λούτσι, καθώς και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.

Το ίδιο έγινε  για την δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία, που έχει να κάνει με την πώληση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς, των αποθεμάτων μεταλλευμάτων, αγροτεμαχίων στην περιοχή του μεταλλείου Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και του κινητού και άλλου εξοπλισμού.

Έξι σχήματα έχουν περάσει στην τελική  φάση του διαγωνισμού για τη δημόσια περιουσία της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα μεταλλεία σε Λάρυμνα και Λούτσι. Είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – AD Holdings AG Investment Group,η  Commodity & Mining Insight Ireland, η Mytilineos S.A., η Solway, η Tharisa και η Trafigura Group.

Στον άλλο  διαγωνισμό  του ειδικού διαχειριστή για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ (μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας Άγιος Ιωάννης, μεταλλεία Καστοριάς), τα ίδια επενδυτικά σχήματα αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία και οικονομικές πληροφορίες.

Στόχος και σε αυτόν τον διαγωνισμό είναι μέχρι τέλος του  2021 να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, κάτι που και εδώ αμφισβητείται και η διαδικασία μάλλον βαδίζει για το επόμενο έτος.

Υπάρχουν σοβαρά θέματα  που αφορούν την εταιρεία που θα  καθυστερήσουν τη διαδικασία, όπως οι περιβαλλοντικές παραβάσεις, το “καυτό” θέμα της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τα χρέη προς τη ΔΕΗ, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την τύχη του προσωπικού, που φτάνει τα 1.500 άτομα.

ΥΑΦΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Οι μνηστήρες είναι δύο, αλλά υπάρχει η …κακιά πεθερά που ακούει στο όνομα ΡΑΕ και καθυστερεί την επιλογή του γαμπρού!

Είναι συνεπώς αμφίβολο αν οι τελικές προσφορές για παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας προλαβαίνουν να κατατεθούν φέτος.

Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη ανακοίνωσε τη short list των σχημάτων που προχωρούν στην επόμενη φάση, στην οποία δεν περιλήφθηκε η κινεζική κοινοπραξία CMEC – Maison Group. Μοναδικοί διεκδικητές πλέον  η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ Τέρνα και η Energean Oil & Gas.

Για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα πρέπει να προηγηθεί η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το πλαίσιο του κανονισμού τιμολόγησης και τα ποσοστά “κοινωνικοποίησης” των τελών που θα πληρώνουν οι καταναλωτές, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για την ΥΑΦΑ και να προχωρήσουν οι έλεγχοι. «Χρονοβόρα δουλειά για την Ελλάδα  και για τη ΡΑΕ» λένε μάλλον περιπαικτικά στο ΥΠΕΝ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Εδώ ο αρραβώνας τραβάει σε μάκρος και αυτό δεν ήταν ποτέ καλό για τους εμπλεκόμενους.

Στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για τον Ιούλιο. Θα πρέπει να προηγηθεί μέχρι τότε η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αφορά, τη μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιζόμενων εσόδων των τριών θυγατρικών εταιρειών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ).

Στη νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να ενοποιηθεί η περιουσιακή βάση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, διευκολύνοντας τις επενδύσεις ανάπτυξης δικτύου σε νέες περιοχές, κυρίως από τη ΔΕΔΑ. Θα μπορούν, δηλαδή, να επιμερίζονται τα κόστη ανάπτυξης του δικτύου σε καινούργιες περιοχές και στις υπόλοιπες ώριμες περιοχές, ώστε να μην προκύπτουν υπέρογκα κόστη για τους καταναλωτές.

Στον διαγωνισμό, που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ, έχει αποφασιστεί (την τελευταία στιγμή και εκτός διαδικασίας!) να πωληθεί από κοινού και το ποσοστό που κατέχει η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, δηλαδή το 49% μαζί με τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

«Η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη, καθώς η ΕΝΙ έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει από την εταιρεία» λένε δικαιολογούμενοι στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά στο ΥΠΕΝ διακρίνουν «πολλές γκρίζες ζώνες στις προθέσεις κάποιων μέσα στο Ταμείο» χωρίς πάντως περαιτέρω σχόλια.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund Sino-CEEF.

«ΧΛΩΜΟ» ΜΕ ΤΗ ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ

Τέλος αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πιθανός γάμος διελύθη πριν καν συναφθεί! Ουσιαστικά η αποκρατικοποίηση έχει παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά η  εκκρεμής υπόθεση των χρεών της ELFE (πρώην ΒΦΛ), που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί να τραβήξει με τις προσφυγές ως τα τέλη του 2022!

Η διαφορά αφορά στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων και, κατ’ επέκταση, των οφειλών της βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ. Το ΥΠΕΝ, κρίνοντας ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ενδεχόμενες απώλειες οφειλομένων προς τη  ΔΕΠΑ μπορεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο διεκδικήσεων και από άλλους πελάτες, έδωσε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ «να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι νεωτέρας».

Ρεύμα: Τρομάζουν την κυβέρνηση οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια