Τη σημασία υιοθέτησης των κριτηρίων ESG ανέδειξε ο κ. Αθανάσιος Κουλορίδας, Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), Δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Εταιρειών και Κεφαλαιαγοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο “The Future of Sustainable Finance” που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στην ομιλία του, ο κ. Κουλορίδας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι όποιες πρωτοβουλίες για το ESG που σχετίζονται με την εταιρική, κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη να μην περιοριστούν ακόμη μια φορά σε επίπεδο συμμόρφωσης με κανονιστικές υποχρεώσεις. Οι εισηγμένες εταιρίες έχουν συμφέρον να υιοθετήσουν κριτήρια ESG, καθώς έτσι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών, θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης και θα επιτύχουν αποτελεσματικότερα επίπεδα διαχείρισης κινδύνων, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικές σε κρίσεις. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε βρισκόμαστε ενώπιον ενός άλλου τρόπου επιχειρείν – του βιώσιμου επιχειρείν στο οποίο εμπεριέχεται κρυμμένη μια σημαντική υπεραξία για τις εισηγμένες εταιρίες.

Οι εκθέσεις βιωσιμότητας

Σε σχέση με τις επικείμενες πρωτοβουλίες σε ενωσιακό επίπεδο σχετικά με το ESG, ο κ. Κουλορίδας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της επικείμενης θεσμοθέτησης υποχρέωσης εκθέσεων βιωσιμότητας στις εισηγμένες εταιρίες και την καθιέρωση σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων, τόνισε δε την ανάγκη ρεαλισμού στο επίπεδο της αιτούμενης πληροφόρησης και συντονισμού για την καθιέρωση διεθνών προτύπων αντίστοιχων των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Σχετικά με την έτερη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του ESG για την καθιέρωση για τις μεγάλές εισηγμένες εταιρίες κανόνων ευθύνης και παρακολούθησης των πρακτικών από τους προμηθευτές τους κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο κος Κουλορίδας επισήμανε τη σημαντική επαύξηση της ευθύνης για τις εισηγμένες εταιρίες και τα διοικητικά τους συμβούλια, η οποία είναι αντιπαραγωγική, τις προκλήσεις για την εποπτεία αλλά και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κανόνες αυτοί σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «The Future of Sustainable Finance», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στο Μέγαρο Καρατζά, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, επικεφαλής ελληνικών και ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών, καθώς και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.