Ένα βήμα πριν ζητήσει ευθέως την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δείχνει να βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ως εδώ, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παρατηρητής» της Θράκης, ενόψει της περιοδείας του στην ακριτική περιοχή. «Είναι καιρός η πλειοψηφία της δημοκρατικής λογικής και της κοινωνικής ευθύνης να του δείξει την έξοδο, αν δεν μπορεί και δεν θέλει να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν αβοήθητοι και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει ευθύνες, οφείλει να τις αναλάβει, οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αν δεν μπορεί, ας το αφήσει να τις πάρουμε εμείς».

Το ότι, λοιπόν, θα ζητήσει πρόωρες κάλπες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον βέβαιο. Έως τώρα η πανδημία, η μεγάλη δημοσκοπική απόσταση του κόμματός του από τη Νέα Δημοκρατία, το μικρό διάστημα από τις περασμένες εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά, η ύπαρξη του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε παρελθόν και άρα χρειαζόταν χρόνος για να αντιμετωπίσει προβλήματα, δεν επέτρεπε στην ηγεσία της Κουμουνδούρου να ζητήσει πρόωρες κάλπες.

Κάθε αντιπολίτευση, άλλωστε, που… σέβεται τον εαυτό της, ζητάει νέες εκλογές αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης –ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ζήτησε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και συνολικά έως ότου έγιναν στις 9 Ιουλίου του 2019 τις ζήτησε πάνω από 1.100 (!) φορές– καθώς συνήθως συσπειρώνει το κόμμα που τις ζητεί.

Το ερώτημα είναι πότε θα κάνει το άλλο μισό βήμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα ζητήσει ευθέως παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες κάλπες. Η φθορά της κυβέρνησης είναι πλέον παραδεκτή και δύσκολα θα το κρύψουν και οι όποιες δημοσκοπήσεις θελήσουν να «διευκολύνουν» κάποιους από εκείνους που τις διεξαγάγουν.

Η πανδημία είναι πλέον ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τα χειρότερα μάλλον είναι μπροστά. Το ίδιο και η ακρίβεια, ένα θέμα που επίσης η κυβέρνηση το έχει υποτιμήσει, ενώ η εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου στη θεωρία του success story το εκθέτει, καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας κατανοεί πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Tο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου αποτελεί το απώτερο όριο για την υποβολή του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Έως τότε θα έχει πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (3-5 Δεκεμβρίου) και θα έχει εκλεγεί νέος αρχηγός στο Κίνημα Αλλαγής, η φθορά της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων θα μεγαλώνει, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το νχρόνο να επιταχύνει σειρά κινήσεων που θα αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα της κυβερνησιμότητας που αντιμετωπίζει το κόμμα του και που το πρώτο βήμα έγινε με τη συγκρότηση του think tank με τους επιστήμονες…

Μέχρι τότε είναι σαφές πως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να εκφραστεί από μέρος της κοινωνίας το αίτημα για απομάκρυνση της κυβέρνησης. Γιαυτό η στοχοποίηση του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί…