Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά του Covid-19 έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στους εφήβους 12 έως 17 ετών, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για άδεια χρησιμοποίησης του εμβολίου της σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις αρχές του Ιουνίου στις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Το άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, των Pfizer/ BioNTech, έχει ήδη λάβει άδεια για τη χορήγησή του στους εφήβους σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η μελέτη της Moderna περιέλαβε περισσότερους των 3.700 συμμετεχόντων ηλικίας 12 έως 17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δύο τρία των οποίων έλαβαν το εμβόλιο και το ένα τρίτο placebo.

Κανένα κρούσμα Covid-19 έπειτα από τη χορήγηση δύο δόσεων

«Έπειτα από τη χορήγηση δύο δόσεων, κανένα κρούσμα Covid-19 δεν εντοπίσθηκε στην ομάδα του εμβολίου έναντι 4 περιστατικών στην ομάδα του placebo», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Μετά τη χορήγηση μίας δόσης διαπιστώθηκε αποτελεσματικότητα 93%, σύμφωνα με ό,τι διευκρινίζει η εταιρεία.

Το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό και καμία ανησυχία σε σχέση με την ασφάλειά του δεν έχει εντοπισθεί μέχρι στιγμής, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ίδιες που παρατηρήθηκαν και στους ενηλίκους, δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, εξάντληση και ρίγη.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο οι δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες. Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529 εκατομμύρια την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αφού έλαβε 106 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο.

Οι πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, που υπολογίζονται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαρκούν για να ανοσοποιηθεί το σύνολο του πληθυσμού της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού. Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer/ BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna. Εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ΕΕ για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα εμβόλιά τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.