H βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε ανακοίνωση της χθες, Σάββατο, ανέφερε πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσφέρει περιορισμένη προστασία κατά της ήπιας νόσησης που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19, με βάση τα πρώτα δεδομένα μιας δοκιμής.

Η μελέτη του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Βιτβάτερσραντ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσίασε πως το εμβόλιο έχει σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα εναντίον της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times χθες, Σάββατο.

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες απο τις παραλλαγές του κορωνοϊού είναι οι αποκαλούμενες «βρετανική», «νοτιοαφρικανική» και «βραζιλιάνικη». Παραλλαγές, που φαίνεται να εξαπλώνονται ταχύτερα απ’ ό,τι άλλες.

«Σ’ αυτή τη μικρή δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ, τα πρώτα δεδομένα έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά της ήπιας νόησης που οφείλεται κυρίως στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351», ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», από τους 2.000 συμμετέχοντες στη δοκιμή δεν νοσηλεύθηκε, ούτε κατέληξε κανένας.

«Εντούτοις δεν μπορέσαμε να βεβαιώσουμε το αποτέλεσμά της κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας δεδομένου ότι αυτοί που πήραν μέρος στη δοκιμή ήταν κυρίως υγιείς νεαροί ενήλικες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.