Με την εμβολιαστική διαδικασία να προχωρά ομαλά, σειρά παίρνουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον. «Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις και ευελπιστούμε να αρχίσουν εντός Ιουνίου», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τόνισε δε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας, ενώ πρωταθλητές στον εμβολιασμό αναδεικνύονται οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ακόμη και στις ομάδες που άνοιξαν πρόσφατα η συμμετοχή πάει πολύ καλά.

Μάλιστα, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης,αναφέρθηκε στο εν λόγω θέμα.  «Κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων, αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής.

Σε λίγες ημέρες οι επίσημες ανακοινώσεις

Και τόνισε πως έχουν διασφαλιστεί εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού προαναγγέλοντας ότι σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το  πώς θα γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ισχύει η δυνατότητα της κατά προτεραιότητας εμβολιασμού των υγειονομικών που δεν το έπραξαν κατά την πρώτη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και ο Ιούνιος αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως οι δύο βασικές παράμετροι του πρότζεκτ «εμβολιασμοί κατ’ οίκον», το οποίο οριστικοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ώστε να ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Η προαναγγελία έχει γίνει εδώ και καιρό και πλέον η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο εντείνεται για να ενεργοποιηθούν το συντομότερο οι κινητές μονάδες που θα αναλάβουν όσους πολίτες αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Και οι ιδιώτες ιατροί στη «μάχη»

Επίσης, σχετικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι θα έχουν ρόλο σε αυτούς και οι ιδιώτες ιατροί και θα ξεκινήσουν «με βάση το πλάνο το οποίο φτιάχνουμε και θα αφορούν και ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συγκεκριμένο εμβόλιο και να μπορούν να φτάσουν στους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι και να τους εμβολιάζουν. Δεν θα αργήσει να γίνει. Δεν είναι εύκολο, και γενικώς δεν μου αρέσει να προτρέχω και να ανακοινώνω πριν να είμαι έτοιμος να εφαρμόσω. Για αυτό δεν έχετε δει κάτι μέσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού που να μην έχει πετύχει, τουναντίον».