Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την πανδημία. Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δόσεις που της αντιστοιχούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι στον συντομότερο δυνατό χρόνο, ο πληθυσμός της χώρας θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, ανακτώντας πολλά από εκείνα που θεωρούσαμε όλοι μας δεδομένα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής λαίλαπας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, με τον ρυθμό που «τρέχουν» έως τώρα οι εμβολιασμοί, το αργότερο έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, θα έχουμε ξεπεράσει τους 6 εκατ. εμβολιασμούς.

Μέχρι και την 31η Μαΐου, είχαν γίνει 5.597.624 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 3,648.009 πολίτες έχουν κάνει έστω και μία δόση, ενώ 2.058.287 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας διεξάγονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση και εφόσον δεν ανακοπεί ο ρυθμός το αμέσως επόμενο διάστημα, θα μιλάμε για ένα ικανοποιητικό ποσοστό «θωρακισμένων» από την πανδημία πολιτών, έως τα τέλη Ιουνίου.

Μειώνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι

Η έκθεση του ΕΟΔΥ την Τρίτη ανέδειξε δύο σημαντικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν τη βασική παράμετρο της επιδημιολογικής κατάστασης. Την αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας. Οι εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, ενώ κάτω από τους 500 έμεινε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.886, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 404.163 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.