Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, για τη «μη καταβολή αμοιβών απασχολούμενων στα Εμβολιαστικά Κέντρα», στην οποία τέθηκε και το θέμα των αναμνηστικών εμβολίων, τόνισε ότι «από τις αρχές Οκτωβρίου  θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων το κορωνοϊού Ο4 και Ο5».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «αυτήν τη στιγμή ο κόσμος εμβολιάζεται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1 και φιλοδοξούμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5, προκειμένου να εμβολιάζεται ο πληθυσμός για τον οποίο υπάρχουν σχετικές οδηγίες (ευάλωτες ομάδες και πολίτες άνω των 60 ετών)».

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως παρά τη διάθεση της παραγωγού εταιρείας να εξαντληθούν πρώτα τα εμβόλια κατά της Ο1, πέρασε η πρόταση Ελλάδας και Κύπρου στο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ ώστε με το που βγουν τα νέα εμβόλια (Ο4 και Ο5) να σταματήσει η διάθεση των εμβολίων κατά της Ο1.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση της ερώτησής της, η κυρία Τζούφη ζήτησε στοιχεία για τα κρούσματα στον μαθητικό πληθυσμό μετά το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας λόγο για στοιχεία επανόδου της πανδημίας και τονίζοντας ότι ο παιδικός εμβολιασμός είναι σε χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ακόμη, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η χώρα μας δεν είναι «νησίδα», υπογραμμίζοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες άνοιξαν τα σχολεία τους όπως εμείς.

Οι συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε τις διευκρινίσεις και συστάσεις για τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορωνοϊού, η οποία έδωσε και την έγκρισή της για να κάνουν πέμπτη δόση με τα νέα σκευάσματα όσοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο αναμνηστικές δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα σκευάσματα έχει ήδη ανοίξει από χτες, ενώ οι εμβολιασμοί ξεκινούν από αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: