Για τα προσωποποιημένα εμβόλια κατά του καρκίνου και τα νέα σκευάσματα, μίλησε o Αναστάσης Περράκης, Διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

«Τα προσωποποιημένα εμβόλια έρχονται», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο κ. Περράκης, σημειώνοντας το εξής: «υπάρχουν έρευνες, είναι μακριά από την καθημερινή κλινική πρακτική, ειδικά στην Ελλάδα, που δεν έχει μαξιλάρια και πάνες ακράτειας στα νοσοκομεία της (…). Έρχονται τα εμβόλια και όπως είχα συζητήσει τα m-RNA ή RNA είχαν καταπληκτικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, για εμένα τουλάχιστον, όσο είμαι ενημερωμένος η μεγαλύτερη έρευνα για τα προσωποποιημένα εμβόλια ήταν στο μελάνωμα. Ήταν μικρή σε έκταση σε 28 ασθενείς. Οι 14 ασθενείς πήρανε τη συμβατική θεραπεία για το μελάνωμα. Σε 18 μήνες ήταν όλοι νεκροί. Άλλοι 14 ασθενείς πήρανε προσωποποιημένα εμβόλια με βάση τα νέο-αντιγόνα που είχαν αναπτύξει για τον καρκίνο. Από αυτούς οι μισοί, οι 7 ανταποκρίθηκαν και ήταν στους 18 μήνες υγιέστατοι, χωρίς μετάσταση. 50% λοιπόν, ανταπόκριση σε θεραπεία στο μεταστατικό μελάνωμα που έχει μια θνητότητα 100% σε βάθος χρόνου, είναι πρωτοφανές, δεν το περιμέναμε».

Εν συνεχεία, αναφορικά με το αν υπάρχουν εξελίξεις για τον καρκίνο του παγκρέατος υπογράμμισε «υπάρχουν ελπίδες, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, δεν είναι όλες προσωποποιημένα εμβόλια αυτή τη στιγμή στον καρκίνο του παγκρέατος. Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο πιθανό να δούμε θεραπείες με σοβαρή παράταση ζωής στον καρκίνο του παγκρέατος που να αφορούν συμβατικές ανοσοθεραπείες».

«Οι κλασικές ανοσοθεραπείες είναι αυτές που έχουν αλλάξει πραγματικά τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών την τελευταία δεκαετία. Είναι η πραγματική επανάσταση για τον καρκίνο που βρίσκεται στην κλινική πρακτική, βρίσκεται μέσα στα νοσοκομεία, στα ελληνικά νοσοκομεία και στα παγκόσμια νοσοκομεία. Πάρα πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν ανοσοθεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν» επισήμανε ο κ. Περράκης στον δημοσιογράφο.

«Είμαστε κοντά σε μερικά εμβόλια για τον καρκίνο»

«Είμαστε κοντά σε κάποια εμβόλια για τον καρκίνο, για ασθενείς του καρκίνου, όχι προληπτικά και θέλω να το τονίσω αυτό. Δεν μιλάμε για προληπτικά εμβόλια, μιλάμε για θεραπευτικά εμβόλια και είμαστε κοντά για κάποιες μορφές καρκίνου, όπως στο μεταστατικό μελάνωμα, όπως ίσως στο πάγκρεας και όταν λέμε κοντά, επίσης αναφερόμαστε ότι είμαστε στα 5 με 10 χρόνια από την εφαρμογή τους στο νοσοκομείο. Είναι μια τεράστια διαφορά αυτή. Όχι ότι δεν θα γίνει κάτι άλλο για τον καρκίνο τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια. Θα υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις» πρόσθεσε επίσης ο κ. Περράκης. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι το κόστος για το εμβόλιο θα είναι τεράστιο. Με άλλα λόγια, θα είναι το κόστος αγοράς μιας μεζονέτας στην περιοχή της Βουλιαγμένης, κάτι το οποίο προκαλεί τεράστια κοινωνικά ζητήματα.

«Όχι, το εμβόλιο για την θεραπεία του μελανώματος δεν υπάρχει. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που είναι στη φάση που κοιτάνε για ασθενείς, αλλά από όσο γνωρίζω καμία από αυτές δεν βγαίνει στην Ελλάδα. Και τα χρήματα δεν είναι το θέμα. Αυτή τη στιγμή είναι σε πεδίο δοκιμών που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες, αλλά αυτό θα αλλάξει» είπε ερωτηθείς για το αν κάποιος, ακόμα και να διαθέτει τα χρήματα, μπορεί να βρει κάποιο εμβόλιο για το μελάνωμα.

«Ο καρκίνος δεν υπάρχει. Είναι μία σειρά πολλών διαφορετικών ασθενειών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων θα ζουν οι ασθενείς με αυτόν, δηλαδή θα έχουν μια υψηλή ποιότητα ζωής αλλά με καρκίνο» κατέληξε ο κ. Περράκης.

Διαβάστε ακόμη: