Ο πληθωρισμός του Ιουνίου κατέγραψε επίδοση-έκπληξη στις ΗΠΑ καθώς διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 3% από 3,3% το Μάιο, προϊδεάζοντας τις αγορές ότι ίσως τον Σεπτέμβριο η Federal θα αποφασίσει μια μείωση των επιτοκίων, με τον Dow Jones να καταγράφει την Παρασκευή ιστορικό ρεκόρ.

Όμως, η πανουργία της ιστορίας ουδέποτε εξαντλείται και αυτή τη φορά επεφύλασσε απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόπειρα οδήγησε στο θάνατο ενός αθώου θύματος και στον ελαφρύ τραυματισμό του Τράμπ, με τη φωτογραφία του να κατακλύζει όλα τα μέσα επικοινωνίας.

Σαν αποτέλεσμα και λαμβάνοντας υπόψη ανάλογες περιπτώσεις αποτυχημένων προσπαθειών δολοφονίας Προέδρων στις ΗΠΑ με πιο πρόσφατη εκείνη του Ρήγκαν το 1981 που επανεξελέγη πανηγυρικά, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τραμπ είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος το Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετική δύσκολη κατάσταση ως τις εκλογές, με το 2024 να μοιάζει με το 1968 οπότε είχαν δολοφονηθεί ο χαρισματικός ακτιβιστής Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Ρόμπερτ Κένεντι, υποψήφιος τότε Πρόεδρος.

Έτσι, αρκετοί θεωρούν ότι διαμορφώνεται κλίμα εμφυλιοπολεμικής ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ !

Οι αγορές στις ΗΠΑ δεν πτοήθηκαν και τα ιστορικά ρεκόρ του Dow Jones συνεχίστηκαν καθώς τράπεζες και εταιρείες πετρελαιοειδών είναι από εκείνες που θα ωφεληθούν από την παρουσία Τραμπ στην Προεδρία που πιστεύει ότι ανθρωπογενείς δραστηριότητες δεν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή!

Τα προβλήματα θα οξυνθούν για την Ευρώπη καθώς η επιβολή δασμών αναμένεται να κλιμακωθεί ενώ η αμυντική θωράκισή της θα είναι δική της ευθύνη σε μεγαλύτερο βαθμό, προκαλώντας την ανάγκη αυξημένων δαπανών για εξοπλισμούς.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών υποχωρούν με τις μετοχές να γίνονται ακόμη φθηνότερες σε σχέση με τις αμερικανικές, ενώ η Γαλλία δεν έχει ακόμη διαμορφώσει προϋποθέσεις για νέα κυβέρνηση.

Πάντως, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να επανεκλεγεί από το Ευρωκοινοβούλιο στη θέση της Προέδρου της Κομισιόν και θα κληθεί να δρομολογήσει με διαδικασίες fast truck τα μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την ευρωπαϊκή συνοχή.

Στην Ελλάδα, η Scope Ratings αναβάθμισε τις ελληνικές προοπτικές διατηρώντας την επενδυτική βαθμίδα, την οποία αναμένεται πλέον να αποδώσει και η Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η HSBC αναβάθμισε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 3 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 75%, η UBS ανακοίνωσε τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 5,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 46% και η Axia διαμορφώνει τιμές στόχους για τις τράπεζες με περιθώρια ανόδου της τάξης του 20%.

Με τα μεγέθη των τραπεζών στο 2ο τρίμηνο να εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένα λόγω κυρίως της αυξημένης πιστωτικής επέκτασης και της διατήρησης υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων.

Την ίδια ώρα, το +24% της κερδοφορίας 42 εισηγμένων εταιρειών προϊδεάζει για μια ακόμη καλή χρονιά στα μεγέθη των εταιριών, στο βαθμό που δεν υπάρξουν εξωγενείς διαταρακτικοί παράγοντες που θα πλήξουν τη διαμόρφωση του ΑΕΠ με επίδοση πάνω από το 2% (φωτιές, πλημμύρες κοκ).

Με τα δεδομένα αυτά, η πορεία του Γ.Δ. στο επόμενο διάστημα είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα: από την προσπάθεια αναμέτρησής του με τα υψηλά του έτους, τις 1502,79 μονάδες της 20ης Μαΐου, έως την επάνοδο της μάχης με τις 1400 μονάδες αν οι μαύροι κύκνοι του διεθνούς περιβάλλοντος οδηγήσουν τους διεθνείς διαχειριστές σε αγελαίας λογικής ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.

Η λογική που τεκμηριώνεται από τα θεμελιώδη μεγέθη, της ελληνικής οικονομίας και των κορυφαίων εταιρειών, προκρίνει το πρώτο ενδεχόμενο, όχι όμως και την βεβαιότητα ότι θα συμβεί εν μέσω σκηνικού χαμηλής ορατότητας !

Διαβάστε ακόμη