Σήμερα (24/04), ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα πλήττει τους Γάλλους καταναλωτές μέχρι το φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να «πατάξει» τα υψηλά περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών τροφίμων.

«Θα είμαι ειλικρινής, οι τιμές των τροφίμων θα είναι δύσκολες ώς το τέλος του καλοκαιριού», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Parisien. Ακόμη, προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά, κάποια στιγμή. Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, κάλεσε τις εταιρείες να επαναδιαπραγματευθούν με τους λιανοπωλητές, να μετακυλήσουν το χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές ή να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα μέτρα από την κυβέρνηση.

Η χειρότερη κρίση του κόστους ζωής εδώ και μία γενιά, ασκεί πρόσθετη πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τίθεται ήδη αντιμέτωπος με μαζικές διαμαρτυρίες για την απόφαση να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στη Γαλλία, η τιμή για ένα παραδοσιακό πιάτο coq–au–vin έχει αυξηθεί κατά 15.4% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, πάνω από τον γενικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον προσαρμοσμένο δείκτη τροφίμων του Bloomberg για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: