Ο σκελετός ενός Τυραννόσαυρου Ρεξ, είδους δεινόσαυρων που έζησε πριν από 67 εκατομμύρια χρόνια, δημοπρατήθηκε σήμερα (18/04) στην Ελβετία, στην πρώτη πώληση τέτοιου είδους, στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις σκελετών δεινοσαύρων σκορπούν ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες σε δημοπρασίες, όμως, απογοητεύουν τους παλαιοντολόγους που θα προτιμούσαν να είναι διαθέσιμοι για επιστημονική έρευνα και όχι να αποτελούν «ατραξιόν» της συλλογής κάποιου εκκεντρικού κροίσου.

Με όνομα “Trinity”, με ύψος σχεδόν 3.9 μέτρα και μήκος 11.6 μέτρα, πωλήθηκε έναντι 6.2 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον κατάλογο αυτού του οίκου που εδρεύει στη Ζυρίχη. Ο σκελετός του συναρμολογήθηκε πάνω από το μισό, χρησιμοποιώντας οστά από τρία διαφορετικά δείγματα T–rex που βρέθηκαν μεταξύ 2008 και 2013 σε σχηματισμούς στη Μοντάνα και το Ουαϊόμινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και πάλι σύμφωνα με τη λίστα πωλήσεων.

Μόνο 32 σκελετοί T–rex υπάρχουν στον κόσμο

Πέρυσι, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s αναγκάσθηκε να αποσύρει λίγες μέρες από τη δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ έναν άλλο σκελετό T–rex –επίσης από τη Μοντάνα– λόγω αμφιβολιών για μέρη του σκελετού. Μόνο 32 σκελετοί ενήλικων T–rex –από τα μεγαλύτερα αρπακτικά που έζησαν στη Γη– έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021, από το επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι πωλήσεις σκελετών δεινοσαύρων ζωντανεύουν τακτικά τις βραδιές δημοπρασιών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απογοήτευση των παλαιοντολόγων, που θεωρούν αυτές τις πωλήσεις ως μία λιγότερη ευκαιρία να εκτεθούν αυτοί οι σκελετοί σε μουσεία.

Ένας πλήρης σκελετός Γοργόσαυρου, ενός είδους δεινοσαύρου, συγγενή του T–rex, που έζησε πριν από περισσότερα από 77 εκατομμύρια χρόνια, πουλήθηκε τον Ιούλιο σε δημοπρασία από τον Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, έναντι 5.72 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Μάιο, επίσης στη Νέα Υόρκη αλλά στον οίκο Christie’s, ένας σκελετός Δεινόνυχου, πηγή έμπνευσης για τον Βελοσιράπτορα της ταινίας “Jurassic Park” του Στίβεν Σπίλμπεργκ (1993), είχε πωληθεί για 12.4 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων, σε έναν Ασιάτη.

Αυτή η τιμή, υπερδιπλάσια της εκτίμησης, την έκανε τη δεύτερη ακριβότερη δημοπρασία για σκελετό δεινοσαύρου, μακριά από το μεγάλο «αστέρι», ωστόσο, ένας Τυραννόσαυρος Ρεξ πωλήθηκε το 2020 έναντι 31.8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: