Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), όπως αναμενόταν, στο 1,5%, και δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμού, παρά την κρίση που ξέσπασε στην Credit Suisse.

Η SNB αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι  “η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από τα γεγονότα γύρω από την Credit Suisse”.

Με την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, “τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη Finma και την SNB έθεσαν τέρμα στην κρίση”, ανέφερε η SNB.

Ανέφερε επίσης ότι “παρέχει μεγάλα ποσά ενίσχυσης της ρευστότητας σε ελβετικά φράγκα και ξένα νομίσματα”, με δάνεια που καλύπτονται από εξασφαλίσεις και υπόκεινται σε τόκους. Η δήλωση για την Credit Suisse περιορίστηκε σε αυτά τα σχόλια, αν και ενδέχεται να ακολουθήσουν περισσότερα σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης αργότερα σήμερα το πρωί.

Στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Η SNB  αναβάθμισε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό φέτος στο 2,6% από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 2,4%. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 2% το επόμενο έτος, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 1,8% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και “εξακολουθεί να βρίσκεται σαφώς πάνω από το εύρος που η SNB εξισώνει με τη σταθερότητα των τιμών”.

Η ελβετική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά ένα τοις εκατό φέτος, αλλά προειδοποίησε τις προβλέψεις για την Ελβετία, καθώς η παγκόσμια οικονομία υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Οι κυριότεροι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι μια οικονομική ύφεση στο εξωτερικό και οι αρνητικές επιπτώσεις της αναταραχής στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πιο επιθετική από τη Fed

Η σημερινή απόφαση ακολουθεί εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία αύξησε χθες το επιτόκιο-στόχο της κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα νέο εύρος τιμών από 4,75% έως 5%. Ασχολήθηκε επίσης με την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές λέγοντας ότι “το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό”.

Η Fed άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το τέλος του δρόμου σύσφιξης είναι ορατό, καθώς εγκατέλειψε τη γλώσσα “συνεχείς αυξήσεις” από τη δήλωσή της υπέρ της φράσης “η επιτροπή προβλέπει ότι κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου”.

Αργότερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της με άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Διαβάστε περισσότερα