Μετά την πώληση του σπιτιού τους στην Ατλάντα το 2023 έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων, ο ποπ σταρ Έλτον Τζον και ο σύζυγός του, Ντέιβιντ Φέρνις, βγάζουν σε δημοπρασία το περιεχόμενό του.

Σε οκτώ ξεχωριστές πωλήσεις στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη θα πωληθούν περίπου 900 αντικείμενα που εκτιμώνται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Θα υπάρξει μια βραδινή πώληση στις 21 Φεβρουαρίου και μια ημερήσια πώληση από τις 22 έως τις 23 Φεβρουαρίου, καθώς και έξι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Οι δημοπρασίες περιέχουν τα πάντα, από ένα ζευγάρι ασημένιες μπότες του τραγουδιστή της δεκαετίας του 1970 (εκτίμηση: 5.000 έως 10.000 δολάρια) μέχρι τη δίθυρη κάμπριο Bentley του 1990 (25.000 έως 35.000 δολάρια).

«Πρόκειται για την επιθυμία να γίνει μια παρουσίαση των πραγμάτων που αγαπούσε στη ζωή του», λέει ο Darius Himes, ο διεθνής επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας του οίκου Christie’s. «Αλλά είναι επίσης συνδεδεμένο με την πώληση του σπιτιού του».

Προσωπικά αντικείμενα

Σημαντικό μέρος της πώλησης είναι γεμάτο με εντυπωσιακά προσωπικά αντικείμενα από τη συλλογή του τραγουδιστή, όπως ένα Rolex Daytona από χρυσό 18 καρατίων, διαμάντια και πορτοκαλί ζαφείρι με πρόσωπο και λουράκι με λεοπάρδαλη, που εκτιμάται σε 40.000 έως 60.000 δολάρια, το πιάνο Yamaha του John, το οποίο βρισκόταν στο σαλόνι του, που εκτιμάται σε 30.000 έως 50.000 δολάρια- και διάφορα εμβληματικά κομμάτια του φανταχτερού στυλ του τραγουδιστή, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου από το 1975 περίπου, που εκτιμάται σε 2.000 έως 3.000 δολάρια, και ένα μπλε μάλλινο κοστούμι “Captain Fantastic” καλυμμένο με στρας, 6.000 έως 10.000 δολάρια.

Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός ρούχων και εσωτερικών διακοσμήσεων Versace, τόσο μεγάλος που 70 περίπου παρτίδες θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας αυτόνομης ηλεκτρονικής δημοπρασίας με θέμα τον Versace. Υπάρχει ένα τεράστιο κόκκινο, μαύρο και χρυσό σερβίτσιο Versace “Medusa Red” που εκτιμάται μεταξύ 4.000 και 6.000 δολαρίων, και αυτό που ο Himes λέει ότι είναι «ουσιαστικά ένα ολόκληρο έτος πουκάμισα Versace». (Μια παρτίδα, που αποτελείται από έξι μεταξωτά πουκάμισα Versace από το 1993, εκτιμάται στα 4.000 έως 6.000 δολάρια). Οι τιμές, σημειώνει ο Himes, δεν περιλαμβάνουν τον παράγοντα Έλτον Τζον. «Υπάρχει μια αρκετά καθιερωμένη φιλοσοφία γύρω από τις πωλήσεις των επώνυμων διασημοτήτων», λέει. «Το θέμα είναι να ορίσουμε μια σχετικά συντηρητική εκτίμηση και στη συνέχεια να αφήσουμε τους θαυμαστές και τους αγοραστές να μας πουν ποια θα πρέπει να είναι η αγορά», σύμφωνα με το Bloomberg.

Φωτογραφία

Αλλά για πολλούς αληθινούς συλλέκτες, το αποκορύφωμα της πώλησης θα είναι οι περίπου 360 φωτογραφίες από την τεράστια περιουσία των Τζον και Φέρνις. (Τον Μάιο, το Μουσείο V&A στο Λονδίνο έχει μια ειδική έκθεση με επιλογές από τη συλλογή τους). Ο John «κατέχει πάνω από 7.000 εκτυπώσεις», λέει ο Himes, καθιστώντας την επικείμενη πώληση “ένα μικρό κλάσμα του τι κατέχει”. Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο τραγουδιστής αποχωρίζεται κομμάτια της συλλογής του, σύμφωνα με τον Himes, καθιστώντας την ευκαιρία αυτή σπάνια τόσο για τους συλλέκτες φωτογραφίας όσο και για τους θαυμαστές του.

Ο Himes λέει ότι η συλλογή του Τζον μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις πρωταρχικούς τομείς: αυτό που ο Himes λέει ότι είναι «η παραστατική μόδα, η οποία είναι εικονική, ένα είδος φωτογραφίας γοητείας” από τους Irving Penn, Richard Avedon και William Klein- στη συνέχεια «τα πολύ τολμηρά και άμεσα, πιο σεξουαλικά γυμνά έργα», συνεχίζει, τσεκάροντας κομμάτια του Helmut Newton και του Bruce Weber. «Αυτά τα έργα δεν είναι τόσο πολύ μόδα όσο ερωτικά και έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του γυμνού ανθρώπινου σώματος».

Η τρίτη ενότητα είναι «αρκετά ανθρωπιστική και παραπέμπει σε θέματα κοινωνικού ντοκιμαντέρ του 20ού αιώνα». Τα έργα σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνουν εικόνες των Lewis Hine, Robert Frank και Dorothea Lange. Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει μεταπολεμικές φωτογραφίες σύγχρονης τέχνης που βρέθηκαν σε κορυφαίες διεθνείς γκαλερί: Andreas Gursky, Cindy Sherman, Hiroshi Sugimoto και Wolfgang Tillmans.

Όπως είναι αναμενόμενο, πολλές από τις πιο ακριβές φωτογραφίες ανήκουν στην τέταρτη κατηγορία. Μια φωτογραφία του Gursky από το 2004, Dior Homme, έχει εκτίμηση 300.000 έως 500.000 δολάρια- δύο φωτογραφίες του Sugimoto από το 1999, Elizabeth I και Richard I, έχουν εκτιμήσεις από 50.000 έως 70.000 δολάρια. Ένα από τα εμβληματικά κινηματογραφικά στιγμιότυπα του Sherman από το 1979, Untitled (Film Still #39), έχει εκτίμηση 300.000 έως 500.000 δολάρια, αναφέρει το Bloomberg.

Υπάρχουν όμως και αρκετές ιδιαίτερα επιθυμητές εκτυπώσεις μόδας. «Υπάρχει μια καταπληκτική φωτογραφία του Richard Avedon από το 1955 που τραβήχτηκε για μια σειρά του Harper’s Bazaar στο Παρίσι», λέει ο Himes. «Αυτό το ίδιο το κομμάτι είναι συνολικά μοναδικό, επειδή ήταν η εκτύπωση που στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε χαρτόνι και έχει όλες τις σημάνσεις και το κομμάτι χαρτί με τη λεζάντα που έτρεξε στο Harper’s». Αυτή η εικόνα, Dovima With Elephants, εκτιμάται σε 100.000 έως 150.000 δολάρια.

Δεδομένου ότι η δημοπρασία του Τζον έρχεται αμέσως μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά πωλήσεων της περιουσίας του Φρέντι Μέρκιουρη στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο είναι αναπόφευκτες. Όμως ο Himes προειδοποιεί ότι παρά τις επιφανειακές αντιστοιχίες -τα μπιχλιμπίδια, τα αναμνηστικά και τα έργα τέχνης των δύο αστέρων της ποπ έχουν σίγουρα κάποια επικάλυψη- οι δύο πωλήσεις είναι πολύ διαφορετικές. «Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι η [Mercury] ήταν μια πώληση κληρονομιάς για έναν καταπληκτικό καλλιτέχνη που είχε πεθάνει», λέει ο Himes. «Κατά κάποιον τρόπο ήταν ο τελευταίος τρόπος να γιορτάσουμε ένα σπουδαίο πρόσωπο. Οι δημοπρασίες του John, αντίθετα, αφορούν “τη βοήθειά του σε ένα σχέδιο πώλησης ενός σπιτιού και την εκκαθάριση του περιεχομένου αυτού του σπιτιού», λέει ο Himes.

Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι τα εκατομμύρια των θαυμαστών του Έλτον Τζον σε όλο τον κόσμο θα βρουν πολλά που θα τους αρέσουν. «Ο καλύτερος τρόπος για να το πλαισιώσουμε αυτό είναι ως ένα στιγμιότυπο των όσων ο Elton έχει ζήσει και αγαπήσει τα τελευταία 30 χρόνια», λέει ο Himes. «Είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα και να ρίχνεις μια ματιά στον κόσμο του».

Διαβάστε ακόμη: