Ο Έλον Μασκ αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας της Tesla στο Τέξας. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για να οργανώσει σχετική ψηφοφορία των μετόχων, ενδεχομένως και μέσα από μια έκτακτη γενική συνέλευση.

O ιδρυτής και κυριότερος μέτοχος της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται πως έλαβε την απόφαση αυτή εξαγριωμένος από την προ ημερών ετυμηγορία του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ, το οποίο ακύρωσε την ύψους 55,8 δισ. δολαρίων συμφωνία αποζημίωσης του κρίνοντας την υπερβολική. Όταν, λοιπόν, ανέφερε εκνευρισμένος σε ανάρτηση του, μετά τη δικαστική απόφαση, «ποτέ μην εντάξετε την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ» πιθανότατα προετοίμαζε ήδη την επόμενη κίνηση του.

«Η Tesla θα δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή ψηφοφορία των μετόχων για τη μεταφορά της έδρας στο Τέξας» τόνισε σε σημερινή ανάρτηση του.

Μάλιστα, για να προετοιμάσει το έδαφος διοργάνωσε και μια άτυπη διαδικτυακή δημοσκόπηση στο X (πρώην Twitter), στην οποία συμμετείχαν 1,1 εκατ. χρήστες ψηφίζοντας σε ποσοστό 87,1% υπέρ της μεταφοράς στο Τέξας.

Η εταιρεία έχει ήδη πολύ ισχυρούς δεσμούς με το Τέξας. Ο Μασκ μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της Tesla από την Σίλικον Βάλεϊ στο Όστιν αντιδρώντας στα σκληρά περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε η Καλιφόρνια κατά την πανδημία, ενώ και ο ίδιος βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στο υπερσυντηρητικό περιβάλλον της νότιας αμερικανικής πολιτείας.

Πάντως, η μεταφορά της επίσημης έδρας απαιτεί καταρχάς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου και δεύτερον την έγκριση των μετόχων. Το πρώτο φαντάζει σχετικά εύκολο δεδομένης της επιρροής του Μασκ, όμως το δεύτερο θα είναι πιο δύσκολο, καθώς οι μέτοχοι εσχάτως δεν είναι διόλου ευχαριστημένοι με την πορεία της εταιρείας, ρίχνοντας την ευθύνη και στις επιλογές του ίδιου του Μασκ.

Μάλιστα, και το δικαστήριο που έχασε στο Ντέλαγουερ πραγματοποιήθηκε μετά από αγωγή που είχε ασκηθεί εναντίον του από ομάδα μετόχων της εταιρείας που διαμαρτύρονταν ακριβώς επειδή οι απολαβές που λαμβάνει είναι υπερβολικά υψηλές, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο δικαστής.

Διαβάστε ακόμη: