Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής και λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, εξήραν από την Αλεξανδρούπολη όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη εκκίνηση του μεγάλου έργου του FSRU, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ενώ η μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Gastrade Ελμίνα Κοπελούζου τόνισε στο μήνυμά της ότι ο τερματικός σταθμός LNG έρχεται να καλύψει μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη.

«Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει, σήμερα προστίθεται ένας νέος σημαντικός κόμβος, η Αλεξανδρούπολη. Στην ακριτική αυτή πόλη ανοίγεται μια νέα ενεργειακή πύλη όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε η κυρία Κοπελούζου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες. … Σήμερα με όλη τη ρευστότητα στο ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πώς μπορεί ν’ απαντήσει με σταθερά στρατηγικά βήματα στην αβεβαιότητα των καιρών και μέσα από την ανάπτυξη να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούνε να βγούνε κερδισμένοι».

Ευχαριστώντας τον πατέρα της, Δημήτρη Κοπελούζο, «που πρώτος οραματίστηκε το 2009 κι έβαλε τις βάσεις γι αυτό το τόσο σπουδαίο εγχείρημα», δήλωσε πως «όταν οραματιστήκαμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη λίγοι πίστευαν ότι ένα τόσο καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί κι ακόμα λιγότεροι προέβλεπαν ότι το έργο αυτό θα ερχόταν να καλύψει σε μια κρίσιμη στιγμή μια επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη».

Στη «νέα πύλη ενέργειας για όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη» καλωσόρισε σήμερα τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης. Με μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία προς την υλοποίηση του υψίστης σημασίας ενεργειακό έργο, ο κ. Ζαμπούκης έκανε ειδική μνεία στο όραμα και την αποφασιστικότητα του Δημήτρη Κοπελούζου, το οποίο όπως είπε γίνεται πράξη «με τη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των ευρωπαίων εταίρων μας». Δήλωσε τη στήριξη της δημοτικής Αρχής στην επένδυση, μέσω της οποίας «η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία», συμπληρώνοντας πως «υποστηρίζουμε σθεναρά και την αυστηρή τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προσδοκώντας και τα ανάλογα αντισταθμιστιά οφέλη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του».

Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση τής περιοχής η οποία από την αρχαιότητα αποτελούσε πέρασμα, γέφυρα και σταυροδρόμι για ανθρώπους, εμπορεύματα και πολιτισμούς. «Τον ίδιο αυτό ρόλο ο τόπος μας καλείται να παίξει και σήμερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Η αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων τής Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας με τους κάθετους άξονές του, ο νέος συνοριακός σταθμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB και σήμερα το έργο της πλωτής μονάδας υγροποιημένου αερίου που ξεκινά συμβολικά, ενισχύουν αυτό το ρόλο που καλείται να παίξει η περιοχή μας και ταυτόχρονα την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «αβέβαιο διεθνές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας αλλά και της οικονομίας γενικότερα» τόνισε πως «είναι κρίσιμο για τα κράτη και τους πολίτες της Ε.Ε. να τροφοδοτούνται από πολλούς διαδρόμους φυσικού αερίου. Με το έργο που ξεκινά σήμερα η Αλεξανδρούπολη και η Α.Μ.Θ. προσφέρουν στην πατρίδα μας, τους βόρειους γείτονές μας, στην Ε.Ε. μια αξιόπιστη λύση κι ένα νέο δρόμο μεταφοράς φυσικού αερίου», σημείωσε ο κ. Μέτιος διαβεβαιώνοντας ότι «η κοινωνία της Α.Μ.Θ. θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ως στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας και της ευρύτερης περιοχής».