Η Αθήνα παρουσιάζεται προετοιμασμένη για την πιθανότητα συνδυασμένης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ακόμη και εντός του Οκτωβρίου, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν διεύρυνση των ερευνών και γεωτρήσεων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται κινητικότητα στο λιμάνι του Τασουτσού στη Νότια Τουρκία, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα δύο νέα, βοηθητικά πλοία, τα οποία προμηθεύθηκε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), προκειμένου να συνοδεύσει σε νέες έρευνες το «Ορούτς Ρέις».
Το «Ορούτς Ρέις» αναμένεται να πλεύσει προς τη περιοχή, στις αρχές Οκτωβρίου. Στο πλοίο, έχουν υλοποιηθεί τέτοιες αναβαθμίσεις, που μεγιστοποιούν τις δυνατότητές του και σχεδόν διπλασιάζουν την έκταση των ερευνών σε πλάτος από τα περίπου 2.5 χιλιόμετρα, στα σχεδόν 4, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή».
Στην Αθήνα, εξετάζεται ως ένα αρνητικό –ωστόσο, όχι απίθανο– σενάριο το ενδεχόμενο το «Ορούτς Ρέις» να επιστρέψει στη περιοχή που ορίζεται ως “Demre” στο νοητό τρίγωνο που δημιουργείται μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος του Καστελόριζου, εντός, δηλαδή της δυνητικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας.
Τούτο, διότι πρόκειται για μία περιοχή, όπου πριν από δύο έτη, το «Ορούτς Ρέις» δεν κατόρθωσε να κάνει τρισδιάστατες (3D) αλλά μόνο δισδιάστατες (2D) έρευνες. Σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιλέξουν να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση, εξετάζεται η πιθανότητα να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Δεδομένου ότι στις αρχές Οκτωβρίου λήγει η ισχύς της NAVTEX βάσει της οποίας το γεωτρύπανο εκκίνησε εργασίες μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενης Κύπρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησης στο οικόπεδο 6. Από τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών, φαίνεται ότι στη περιοχή στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας όπου δραστηριοποιείται το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Εν ολίγοις, αν μετά την 7η Οκτωβρίου το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» συνεχίσει τις γεωτρήσεις στη περιοχή ή κινηθεί προς τη Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί αποκλειστικά πολιτική απόφαση.
Διαβάστε ακόμη:
- Ευρωμπάσκετ: Η Ρούλα Κορομηλά «τρόλαρε» τον Ντένις Σρέντερ για τον αποκλεισμό της Γερμανίας
- Ουκρανία: Θλίψη για διακεκριμένο χορευτή της όπερας που «έχασε» τη ζωή του στη μάχη
- Μαίρη Συνατσάκη: Δημόσια έκκληση στο Instagram – «Λύγισε» στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της
- Νίκος Αλιάγας: «Είπαν στη μητέρα μου ότι είχα πολύ λίγες ημέρες ζωής, με εγχείρησαν σαν πείραμα»