Λεπτομέρειες απομένουν προκειμένου ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) να ανάψει το «πράσινο φως» στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2023.

Στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει αισιοδοξία ότι ο κλάδος πλέον βρίσκεται μία ανάσα από την πλήρη κανονικότητα, η οποία θεωρούν ότι θα επέλθει μετά την έγκριση του επόπτη για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της εφετινής χρήσης.

Μετά από μια μακρά περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων που έχουν διενεργήσει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με την εποπτική τους αξιολόγηση δηλαδή το SREP (Supervisory Review and EvaluationProcess) ο SSM φαίνεται να έχει δώσει το πράσινο φως στις περισσότερες τράπεζες επιτρέποντάς τους να μειώσουν κεφαλαιακούς δείκτες και συγκεκριμένα τους δείκτες PIllar 2 Requirement και Pillar 2 Guidance.

Το στοιχείο αυτό ερμηνεύεται από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με σχετική ασφάλεια πως η πρόθεση του επόπτη είναι να τους επιτρέψει να διανείμουν μέρισμα, ενώ όπως έχουν ήδη ανακοινώσει σκοπεύουν να διανείμουν η Τράπεζα Πειραιώς το 10% των κερδών, η Εθνική Τράπεζα 20% έως 30% των κερδών, η Alpha Bank το 15% και η Eurobank το 20% της κερδοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα όλα τα παραπάνω σχετικά με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος του έτους και πιο συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου όμως οι τράπεζες θα επιθυμούσαν στο βαθμό που αυτό θα ήταν εφικτό να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν απολύτως από τον επόπτη αν μπορούν να διανείμουν μέρισμα και σε τι ύψος όταν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το τέλος του έτους δηλαδή στο α΄ τρίμηνο.

Τι λένε οι τραπεζίτες

Άλλωστε το θέμα της διανομής μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεθνών επενδυτών τουλάχιστον σύμφωνα με όσα εισπράττουν οι τραπεζίτες στα roadshows που συμμετέχουν το τελευταίο διάστημα και κυρίως στο 25ο Capital Link στη Νέα Υόρκη πρόσφατα.

Αναφερόμενοι στη βελτίωση του κλίματος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία ανακατάληψης της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό δημόσιο, που συμπαρασύρει και τις αξιολογήσεις των τραπεζών.

Με αφορμή την πώληση συμμετοχών του ΤΧΣ, οι προθέσεις περί μερίσματος εκφράστηκαν πλέον και δημοσίως.

Σε διάφορα πηγαδάκια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μίλησε για πρόταση διανομής μερίσματος σε ποσοστό 30% των κερδών του ΄23 και ο ομόλογός του στην Τράπεζα Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, είπε τη δεδομένη πρόθεση για ένα -έστω συμβολικό- μέρισμα (αφού ακόμη το ΤΧΣ έχει το 27%).

Στη λογική της υψηλής μερισματικής απόδοσης τάσσεται η Eurobank, η πρώτη που βγήκε από το Ταμείο, προχωρώντας πλέον σε πλήρως ιδιωτικά μονοπάτια, καθώς επίσης και η Αlpha Bank, που όχι μόνο κήρυξε την έξοδο από τον εναγκαλισμό του Ταμείου, αλλά σφράγισε την αποχώρηση του ΤΧΣ με μια στρατηγική συνεργασία με μεγάλο ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο.

Συνολικά τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα γεγονός που τους επιτρέπει να προχωρήσουν με σχετική ασφάλεια στη διανομή κερδών προς τους μετόχους τους. Επίσης κρίνεται πως μπορούν να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες όπως η επαναγορά μετοχών (BuyBack) κάτι που όπως είναι φυσικό το θέλουν πολύ και οι ίδιοι οι μέτοχοι.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς το ΤΧΣ, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί όποτε ζητηθεί.

Στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής οι τράπεζες με «λουκέτα» και αποχωρήσεις

Η χρηματοοικονομική εικόνα

Ένα επόμενο κρίσιμο ερώτημα από τους επενδυτές προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι η διάρκεια της κερδοφορίας και η πηγή της.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη το πλάνο των τραπεζών είναι πως την προσεχή τριετία τα επιτόκια μπορεί να υποχωρήσουν αλλά θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα άνω του 2% την ίδια στιγμή που ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης θα διατηρηθεί υψηλός καθώς οι χορηγήσεις αναμένεται να αποτελέσουν εφαλτήριο της ανάπτυξης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξει και το RRF στηρίζοντας με την σειρά του ις χορηγήσεις δανείων προς την πραγματική οικονομία.

Συγχρόνως τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων καθώς για παράδειγμα τα ενήμερα δάνεια στη χώρα μας ανέρχονται μόλις το 55% του ΑΕΠ όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε μια χώρα όπως η Κύπρος για παράδειγμα διαμορφώνεται σε 100% τουλάχιστον.

Έτσι λοιπόν γίνονται ενέργειες με στόχο τη στήριξη των ενήμερων χαρτοφυλακίων είτε με αγορά δανείων που έχουν γίνει ενήμερα -κάτι που θα λάβει χώρα αργότερα εφόσον ο επόπτης το επιτρέψει- είτε με κινήσεις όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με τη Fortress που στόχο έχει μια τρίτη εταιρεία να αγοράζει κόκκινα δάνεια, να τα κουρεύει και να τα καθιστά ενήμερα προκειμένου στο τέλος της ημέρας τα δάνεια αυτά να επιστρέψουν στην τράπεζα.

Την ίδια στιγμή πρέπει να σημειωθεί πως οι τράπεζες ετοιμάζουν και σειρά από αναπτυξιακές ενέργειες με αιχμή την επέκταση στο εξωτερικό είτε μέσω συνεργασιών με τοπικούς φορείς είτε μέσω ψηφιακών εφαρμογών είτε μέσω χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων σε άλλες χώρες.

Στον δρόμο για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος στους μετόχους μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν ήδη εγγράψει προβλέψεις για το μέρισμα που στοχεύουν να διαθέσουν, το οποίο κατά περίπτωση θα κινηθεί μεταξύ 10% – 30% επί της μετά από φόρους κερδοφορίας του 2023.

Όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις τους, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και μετά τη διανομή του, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, αρκετά πάνω από τα ελάχιστα όρια, ενώ με ασφάλεια επιτυγχάνονται και οι στόχοι MREL.

Σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά τόσο τα εντυπωσιακά κέρδη της διετίας 2022 – 2023, που κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθούν στη ζώνη των 7,5 δισ. ευρώ, όσο και οι εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες παρά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και την άνοδο των επιτοκίων συνεχίζονται βάση προγραμματισμού.

Διαβάστε ακόμη: