Ελεγχόμενη είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Αθήνας και τις αγορές διεθνώς, με την ψυχραιμία να επανέρχεται μετά τις ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα των συνεδριάσεων, με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα την επιβολή των πρώτων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί 1,4% στις 936 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 13,9 εκατ. ευρώ. Αρχικά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 929,08 μονάδες (-2,13%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,30%.

Η εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,18%), της Viohalco (-2,17%), της Πειραιώς (-2,05%), της Coca Cola HBC (-1,95%) και της Elvalhalcro (-1,76%),

Υπό πίεση η Ευρώπη, συνεχίζεται το sell off στη Μόσχα

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 1% στις 14.584 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,3% στις 7.450 μονάδες. ενώ στις 6.729 μονάδες με πτώση 0,9% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι υποχωρούσε 4,5% στις 2.899 μονάδες, ενώ ο δείκτης RTS σε δολάριο κατέγραφε απώλειες 6,5% στις 1.129 μονάδες.

Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 1%, μετά τη χθεσινή αργία.

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της HSBC Holdings σημείωσε πτώση 1,2%, με τον τραπεζικό τομέα να πλήττεται σοβαρά λόγω των φόβων ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των επισφαλών δανείων του κλάδου.

Τούτου λεχθέντος, η HSBC επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην Ασία και ανέφερε κέρδη προ φόρων 18,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, από 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Θα προχωρήσει επίσης σε επαναγορά μετοχών έως 1 δισ. δολ. αφού ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα επαναγοράς 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλμα 5% στις τιμές του πετρελαίου

Άλμα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης. Το αργό πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 94,66 δολ. το βαρέλι με άνοδο 5%, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύεται 3,5% στα 96,25 δολ. το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Νέο άλμα στις τιμές μετά τη «βόμβα» Πούτιν