Νέο άλμα στις τιμές του πετρελαίου σημειώθηκε καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτυχθούν δυνάμεις σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές.

Το αμερικανικό αργό έκανε άλμα 3,22% στα 94 δολ/βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύθηκε κατά 1,5 στα 96,82 δολ/βαρέλι. Η κλιμακούμενη ένταση προκάλεσε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η Ρωσία πέρυσι ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι τελευταίες εντάσεις ενίσχυσαν τις τιμές του πετρελαίου.

Εσχάτως οι τιμές του αργού ξεπέρασαν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση άνω του 20% φέτος ενώ από τις αρχές του 2021 έχει κάνει ράλι πάνω από 80%.

Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει και τα 110 δολ/βαρέλι αν χειροτερέψει η κρίση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Όπως ανέφερε στο CNBC ο Αντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, αν σταματήσει η προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μπορεί να δούμε αύξηση στις τιμές κατά 10 με 15 δολ το βαρέλι, με το μπρεντ να φτάνει τα 110 δολ/βαρέλι.

Η αγορά θα κάνει ράλι με μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν συνεχεία θα περιμένει να δει από πού θα γίνεται ο ανεφοδιασμός, πρόσθεσε ο Λίποου.

Μια συμφωνία που έχει στόχο να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν εκτιμάται ότι είναι πολύ κοντά, αυξάνοντας την πιθανότητα να επιστρέψουν στην αγορά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές θα στραφούν σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ για να χρησιμοποιήσουν κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, την οποία υπολόγισε σε περίπου 3,5 με 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.