search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης η πλειοψηφία των νέων, με μόνο όπλο για το μέλλον την αποταμίευση

Η προτεραιότητα της αποταμίευσης, έναντι των δανείων δίνει τη δυνατότητα στους νέους να δημιουργήσουν ψηφιακά αρχεία αποταμίευσης και να χτίσουν καλές οικονομικές συνήθειες.

apotamieusi2

Η προτεραιότητα της αποταμίευσης, έναντι των δανείων δίνει τη δυνατότητα στους νέους να δημιουργήσουν ψηφιακά αρχεία αποταμίευσης και να χτίσουν καλές οικονομικές συνήθειες.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, έχει υπολογιστεί ότι μέχρι το 2030 ο κόσμος θα χρειάζεται περισσότερες από 600 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Πολλές από αυτές θα απαιτηθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι νέοι ήδη αγωνίζονται να βρουν δουλειά, οι αμοιβές είναι χαμηλές και οι συνθήκες εργασίας είναι συχνά κακές.

Με λίγες ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία, πολλοί από τους φτωχότερους νέους στον κόσμο είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Πράγματι, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ως βασικό στοιχείο των νέων ευκαιριών απασχόλησης σε οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος.

Αλλά η έναρξη μιας επιχείρησης οπουδήποτε είναι γεμάτη κινδύνους.

Δυστυχώς, η ασφαλής οικονομική υποστήριξη δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμη όσο θα μπορούσε να είναι. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόλις το 15% των νέων έχει εξοικονομήσει χρήματα από κάποιο επίσημο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Πολλά από τα άτομα που ρωτήθηκαν σε σχετική έρευνα θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια πιο άτυπη διαδρομή για να βρουν χρήματα. Περίπου το 83% είπε ότι στράφηκε στην οικογένειά του για οικονομική υποστήριξη, το 16% σε προγράμματα κοινοτικής αποταμίευσης και το 9% σε άτυπους δανειστές.

Η κατάσταση είναι προβληματική και για τις τράπεζες.

Για αυτές –και τις επιχειρήσεις γενικά– ο αυξανόμενος νεανικός πληθυσμός στις αναδυόμενες οικονομίες αντιπροσωπεύει μια σχετικά αναξιοποίητη αγορά εκατομμυρίων δυνητικών πελατών, πελατών και προσωπικού. Η παροχή πίστωσης μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός νέου ατόμου – ή να τον καταστρέψει, καταστρέφοντας την οικονομική του υγεία.

Εν ολίγοις, οι νέοι εκτιμούν την ασφάλεια και την προβλεψιμότητα που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες, αλλά συχνά θεωρούν ότι αυτά τα οφέλη είναι απρόσιτα. Σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ενήλικες, οι νέοι έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να αποταμιεύσουν γενικά και 44% λιγότερες πιθανότητες να έχουν επίσημο λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι η προτεραιότητα της αποταμίευσης, όσο μικρή κι αν είναι, έναντι των δανείων δίνει τη δυνατότητα στους νέους να δημιουργήσουν ψηφιακά αρχεία αποταμίευσης και να χτίσουν καλές οικονομικές συνήθειες.

Η επίτευξη μικρών, σταθερών αποταμιεύσεων συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ενδυνάμωση των νέων και ιδιαίτερα των γυναικών. Τόσο ο χρηματοοικονομικός όσο και ο ψηφιακός γραμματισμός είναι το κλειδί για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Διαβάστε ακόμη: