Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Αύγουστο θέτει σε σκέψεις και διλήμματα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το αν πρέπει ή όχι να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο, εντούτοις ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε, συνιστώντας μια μικτή εικόνα που περιπλέκει την κατάσταση και τις όποιες πρώιμες αποφάσεις της ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει τώρα να σταθμίζει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα πλεονεκτήματα μιας παύσης των αυξήσεων επιτοκίων, ενόψει μιας ορατής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 20 χώρες του ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,3% τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για πτώση στο 5,1%. Από την άλλη, όμως, η δομική του μέτρηση, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 5,3% από 5,5% του Ιουλίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου και οι αγορές διχάζονται ως προς το τι θα κάνει, με τις πιθανότητες να κλείνουν τώρα προς μια παύση και μια τελευταία αύξηση επιτοκίων, αργότερα φέτος, πριν από τις μειώσεις από τα μέσα του 2024.

Οι “σκληροί” βέβαια του μπλοκ των βόρειων χωρών που συνασπίζονται γύρω από τη Γερμανία, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να υπερκεραστούν και να πειστούν για το πάγωμα, έστω και προσωρινά των επιτοκίων, επιμένοντας στην άκαμπτη γραμμή τους για νέες αυξήσεις επιτοκίων, παραβλέποντας τις αρνητικές συνέπειες τους σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Συνοπτικά η εικόνα στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες έχει ως εξής: Μικρή πτώση του πληθωρισμού στη Γερμανία.

Ανέβασε ξανά ταχύτητα στην Ισπανία. Γκάζωσε στη Γαλλία, τη δεύτερη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, η κάμψη πληθωρισμού, όπως γνωρίζετε ήδη, ήταν οριακή, στο 3,4% τον Αύγουστο.

Αναλυτικά για τη ζώνη του ευρώ, τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν ότι τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο). Επίμονα υψηλός, λοιπόν, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αν και παρέμεινε σταθερός στο 5,3%, προβληματίζει εις διπλούν την Κεντρική Τράπεζα για το δέον γενέσθαι…

Διαβάστε ακόμη: