Χαμηλός παρέμεινε ο αριθμός πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ το 2023, σύμφωνα με το συγκεντρωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαβεβαιώνοντας το κοινό για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνει προς το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, από την αγορά εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 476.000 πλαστά χαρτονομίσματα την περσινή χρονιά, που είναι ένα από τα χαμηλότερα νούμερα από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.

Με βάση το νούμερο αυτό αναλογικά, ουσιαστικά 16 πλαστά εντοπίζονταν ανά ένα εκατομμύριο νόμιμα χαρτονομίσματα που βρίσκονταν σε κυκλοφορία.

Πηγή: ΕΚΤ

Από την ποσότητα αυτή τα περισσότερα, ήτοι πάνω από το 70%, ήταν χαρτονομίσματα μικρής αξίας, ήτοι των 20 και των 50 ευρώ. Επίσης, αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των πλαστών, ήτοι το 97,2% εντοπίστηκαν σε κυκλοφορία εντός της Ευρωζώνης και μόλις 1,9% σε κράτη της ΕΕ (εκτός ευρώ) και 0,9% σε ξένες χώρες.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των πλαστών αυξήθηκε σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 (αλλά και του 2021), όταν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας είχαν μειώσει αισθητά τις συναλλαγές σε μετρητά με αποτέλεσμα και την πτώση της κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Πηγή: ΕΚΤ

Πάντως, ο απολογισμός του 2023 δείχνει καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τα χρόνια πριν την πανδημία, καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες τροποποιήθηκαν με μόνιμο τρόπο ενισχύοντας πλέον τη χρήση ηλεκτρικού χρήματος.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει προς το κοινό πως πρέπει να αισθάνεται ασφαλές (αν και σε εγρήγορση), καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη θωράκιση των χαρτονομισμάτων καθιστούν εύκολη την ανίχνευση των πλαστών λόγω της κακής ποιότητας τους και της δυσκολίας να αντιγράψουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Υπενθυμίζει επίσης πως παρέχει στους επαγγελματίες μηχανήματα διαχείρισης και επεξεργασίας χαρτονομισμάτων, ώστε να μπορούν να ελέγχουν αξιόπιστα τη γνησιότητα τους και να εντοπίζουν και να αποσύρουν τυχόν πλαστά.

Διαβάστε ακόμη: