search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά «βλέπει» κορύφωση του πληθωρισμού

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την αύξηση του δομικού πληθωρισμού

Bloomberg: «Πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ για τα μερίσματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές ακόμη φορές για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές, ακόμη και αν ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κοντά στην κορύφωσή του, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ  Φίλιπ Λέιν στο Milano Finanza.

“Αναμένουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν ήδη γίνει πολλά. Θα ήμουν αρκετά σίγουρος αν έλεγα ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού”, τόνισε.

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στις 15 Δεκεμβρίου

Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης (μ.β.) από τον Ιούλιο για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό ρεκόρ, η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει επιβράδυνση του ρυθμού της νομισματικής σύσφιξης αυτόν τον μήνα μετά από διαδοχικές κινήσεις 75 μονάδων βάσης, σημειώνει το Reuters.

Αυτό υποδηλώνει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων 1,5% της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, πριν από μια σειρά περαιτέρω κινήσεων το 2023 που θα μπορούσαν να φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στην περιοχή του 3%.

Ο Λέιν δεν υποστήριξε ρητά μια κίνηση 50 μ.β. έναντι μιας μεγαλύτερης αύξησης, αλλά επανέλαβε την άποψή του για επιβράδυνση.

“Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κλίμακα όσων έχουμε ήδη κάνει”, δήλωσε ο Λέιν, ο οποίος διατυπώνει προτάσεις πολιτικής για το Διοικητικό Συμβούλιο που καθορίζει τα επιτόκια. “Έτσι, η βάση για την απόφαση θα είναι διαφορετική”.

Κορύφωση του πληθωρισμού

Στο 10,0%, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί, αλλά η μείωσή του θα είναι αργή τους επόμενους μήνες και η άνοδος στις αρχές του 2023 εξακολουθεί να είναι πιθανή.

“Δεδομένης της σημαντικής αύξησης των τιμών (του φυσικού αερίου), δεν αποκλείω κάποιον επιπλέον πληθωρισμό στις αρχές του επόμενου έτους”, δήλωσε ο Λέιν. “Το ταξίδι του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα πίσω στο 2% θα πάρει χρόνο”.

Ανησυχία για την αύξηση των τιμών

Πιο ανησυχητική για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, είναι υποκείμενη αύξηση των τιμών, η οποία φιλτράρει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και θα μπορούσε ακόμη να επιταχυνθεί από την τελευταία μέτρηση του 5% και θα μπορούσε να πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο για να μειωθεί.

Αυτό οφείλεται στις προηγούμενες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να διηθούνται σε άλλους τομείς, ιδίως στις υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη: