H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει έως σχεδόν το 50% των συνολικών εκδόσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Το πλαφόν αυτό, που εφαρμόζει άτυπα η ΕΚΤ, είναι σημαντικά υψηλότερο από το όριο του 33% που ισχύει για το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων της (APP), σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Το πλαφόν για τα ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τεθεί στο 60% αντί του 50% που ισχύει για το APP.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η στήριξη που παρέχει η EKT στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσω του έκτακτου προγράμματος (PEPP) που εφαρμόζει λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020.

Το Δεκέμβριο η λήψη των κρίσιμων αποφάσεων

Σύμφωνα με τις πηγές, τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 28 Οκτωβρίου, το οποίο εξέταζε τα περιθώρια αγορών ομολόγων που έχει ακόμη η κεντρική τράπεζα.

Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στην προετοιμασία για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με το QE τον Δεκέμβριο.

Με το APP, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του 2015, η ΕΚΤ έθεσε πλαφόν για τις αγορές της το 33% των ομολόγων που έχει εκδώσει μία χώρα «για να διασφαλίσει τη λειτουργία της αγοράς και τη διαμόρφωση των τιμών καθώς και για να περιορίσει τον κίνδυνο να γίνει η ΕΚΤ κυρίαρχος πιστωτής των χωρών της Ευρωζώνης». Επίσης, θέσπισε κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι αγορές ομολόγων έπρεπε να είναι αναλογικές με το μέγεθος των οικονομιών των χωρών.

Αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν για το PEPP, το οποίο όμως ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, ενώ τον Δεκέμβριο θα αποφασισθεί ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα.